Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: 11e Indycarzege voor Franchitti in Toronto. Doornbos uitgevallen

In de openingsfase domineerde de Ganassi Dallara Honda van Dario Franchitti, terwijl daarna de Canadezen Alex Tagliani en Paul Tracy hun stempel op de wedstrijd drukten maar zagen hun kansen door crashes geëlimineerd worden. In een interessante wedstrijd hield Franchitti het hoofd koel en behaalde zijn 11e zege in de Indycarseries in Toronto, die tevens de leiding in de stand van het kampioenschap van zijn teamgenoot Scott Dixon overnam.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA
franchitti_toronto
Sterk optreden van Dario Franchitti in Toronto

Polesitter Franchitti domineert openingsfase
Dario Franchitti nam direct de leiding op het stratencircuit van Toronto. In de eerste ronde liepen de Penske-coureurs Wil Power en Ryan Briscoe direct een lekke band op nadat zij andere deelnemers getoucheerd hadden. Direct bij de start kwam Power in aanraking met de auto van Graham Rahal. Dario Franchitti nam direct wat afstand van Alex Tagliani en Robert Doornbos, die vanaf de zevende plek een goede start had. Achter Robert Doornbos volgden Scott Dixon, Mike Conway, Helio Castroneves, Justin Wilson, Paul Tracey, Ryan Hunter Reay en Rafael Matos.

In de 8e ronde zorgde de Brit Dan Wheldon na contact met Richard Antinucci voor de eerste neutralisatie. Na de herstart veranderde er weinig in de volgorde maar Scott Dixon ging direct aan Robert Doornbos voorbij terwijl Ed Carpenter direct spinde en daarmee direct voor de tweede neutralisatie zorgde.Na de herstart verloor Doornbos twee posities aan Mike Conway en Paul Tracy. Scott Dixon kon voor de tweede maal wat afstand van zijn concurrenten nemen. Achter Franchitti vormde zich een groepje van Tagliani, Dixon en Conway. Doornbos kwam iets onder druk te staan van Mario Moraes, die in de 23e ronde de Nederlander wist te verschalken.

Lange stops voor Doornbos en Franchitti
Rondom de 20e ronde had AGR-coureur Tony Kanaan zich vanaf een zeventiende startplek naar de 10e opgewerkt. In de 24e ronde kwamen Robert Doornbos en Tony Kanaan tegelijkertijd binnen, evenals Ryan Briscoe en koploper Dario Franchitti die na het verwisselen van het linkerachterwiel wat tijd verloor. Bij Ganassi haalde men Franchitti na een spin van Carpenter iets te vroeg binnen. Daardoor kwam Alex Tagliani voor het eerst sinds lange tijd van een Indycarwedstrijd op kop. In de 28e ronde reed ging Paul Tracy met een fraaie move aan Mike Conway voorbij. Vervolgens pakte Tracy de tweede plek en zette zijn landgenoot Tagliani voor de eerste plek onder druk. Robert Doornbos verloor na een lange pitstop drie ronden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet