Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mark Webber behaalt eerste overwinning na ijzersterke race

webber_champagne

De regen bleef uit op de Nürburgring, maar het spektakel was er niet minder om. Een drivethroughpenalty leek Mark Webber van de eerste zege af te houden, maar het tempo dat de Australiër reed was ongekend en niet te pareren. De Brawns hadden een moeilijke middag, stonden als enige op drie stops en dat kostte beide rijders drie plaatsen. Sebastian Vettel reed bij zijn thuisrace naar de tweede plaats, maar is nog steeds in hevige strijd gewikkeld met teamgenoot en winnaar Mark Webber. Felipe Massa mocht als derde mee naar het podium.

Tekst: Daan Jeuken

Superstart KERS-mannen
Na een opwarmronde waarin Fernando Alonso de rondte in gaat, gaat het veld van start voor een voorlopig droge Grand Prix. Poleman Mark Webber is niet zo goed weg als Rubens Barrichello. Webber knijpt zoveel hij kan, er volgt zelfs een flinke touché, maar Barrichello weet toch als leider de eerste bocht in te duiken.

Een magistrale start is er voor de KERS-mannen van McLaren en Ferrari, die hun extra pk’s maximaal benutten en de rest voorbij schieten. Vooral Lewis Hamilton is indrukwekkend weg en zit naast de leiders, maar vergeet dat hij als hij sneller gaat ook eerder moet remmen. De Brit haalt de bocht niet en schiet rechtdoor. Tot overmaat van ramp loopt hij hierbij ook nog een lekke achterband op, waarmee zijn kansen op eindelijk een succesje alweer verkeken zijn. Teamgenoot Heikki Kovalainen sluit als derde aan achter de twee koplopers.

De twee voornaamste titelpretendenten hebben een moeizame start. Button valt ver terug van p3 naar p5, maar weet zich alweer snel enigszins te herstellen. Hij opent de aanval op Felipe Massa, maar ondanks de Ferrari’s KERS weet de lichte Button zich er voorbij te murwen. Sebastiaan Vettel valt terug tot achter Button, maar kan niet zo snel voorbij Massa als Button dat kon.

kovalainen
Kovalainen houdt iedereen op
In de openingsfase is nummer twee Mark Webber de snelste man van het veld. Hij houdt koploper Barrichello gemakkelijk bij en is in de wetenschap dat de Braziliaan drie ronden eerder moet pitten. De Australiër wordt verstandig gecoacht door zijn team dat hij zijn banden moet sparen om in deze drie ronden te pieken en de leiding te pakken.

Nummer drie Heikki Kovalainen heeft met zijn KERS dan wel de derde plaats in handen, maar hij kan het tempo lang niet volgen. Hij rijdt bijna anderhalve seconde langzamer dan de koploper, maar houdt met zijn extra paardenkrachten wel Button, Massa en Vettel achter zijn. Die zitten zich te verbijten want ze zijn na acht ronden al bijna kansloos voor een overwinning, mits de omstandigheden zo blijven. Bij Ferrari zijn ze wel zeer te spreken over Kovalainen, want Massa is veel zwaarder dan Button en Vettel, maar verliest dus helemaal geen tijd, terwijl hij zelfs rustig zijn materiaal kan sparen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet