Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Veteraan Mark Martin houdt het hoofd koel op Chicagoland.

De 50-jarige Mark Martin was gisteravond op Chicagoland kennelijk één van de weinige deelnemers die het hoofd koel wist te houden. Na een avond vol wilde autosport waarbij de deelnemers nogal wat contact maakten kwam de 50-jarige Hendrick Motorsports coureur als één van de weinigen ongeschonden uit de strijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

martin_joliet_1
Een overgelukkige Mark Martin op Chicagoland. Hij kwam ongeschonden uit de
strijd
.

Verjaardagscadeau voor teambaas Rick Hendrick
Met zijn 39e Sprint Cup zege bezorgde Chevrolet-coureur Mark Martin teambaas Rick Hendrick die dit weekend zijn 60e verjaardag viert een prachtig verjaardagscadeau. Van de 267 ronden tellende wedstrijd reed Martin er maar liefst 195 aan de leiding. Ook een laatste shoot-out van twee ronden kon Martin niet van de zege afhouden. Hij versloeg teamgenoot Jeff Gordon met 0.415 seconden. “Het was prachtig. Dit team verdiende te winnen. Eigenlijk hadden we de auto vrijdag met nog een uur te gaan moeten inladen. Het ging niet best. Maar de beste auto’s winnen hier natuurlijk niet altijd.”

Aanvankelijk leek teamgenoot Jimmie Johnson in de 251e ronde op de zege af te stevenen. Maar hij maakte bij een herstart contact met de Toyota van Denny Hamlin, waarvan de Dodge van Kurt Busch het slachtoffer werd. Op Infineon Raceway had Kurt Busch ook al met Johnson in de clinch gelegen. De Penske-coureur stak zijn mening over Johnson dan ook niet onder stoelen of banken: “Ik begin het vertrouwen in een drievoudige kampioen als Johnson te verliezen. Ik gaf hem genoeg ruimte en ik verdween de muur in. Ik ben al een paar keer het slachtoffer van Chevrolet No 48 geworden. Johnson op zijn beurt was dan ook niet te spreken over Denny Hamlin. “Hij heeft me gewoon door de eerste twee bochten heen geduwd en toen raakte ik de macht over het stuur kwijt. Niemand heeft hier met drafting en tikjes de boel onder controle. Op een short track kun je zo racen, maar niet hier” Hamlin: “Het was een short-track achtig incident dat er toe leidde, dat ik hem het vuur aan de schenen legde. Ook is hij op Martinsville bij mij binnengereden en op Virginia heeft hij mij van de zege beroofd.”

De wedstrijd telde in totaal zeven neutralisaties waarvan vier in de slotfase. Een opgeblazen motor van de Toyota van Kyle Busch in de 261e ronde zorgde voor de laatste neutralisatie. Jeff Gordon profiteerde hiervan. Zijn crew gaf hem toch nog vier nieuwe banden, die uiteindelijk een tweede plek opleverden.. Juan Pablo Montoya eindigde als tiende en werd wederom uitgeroepen tot de Mobil 1 Command Performance coureur van de wedstrijd.

martin_joliet_2
Nog maar één wedstrijd van het record van Harry Gant vandaan. Die won als 50-jarige
in 1991 nog vijf races.


Uitslag
1. Mark Martin Chevrolet 267 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
3. Kasey Kahne Dodge 267 ronden
4. Tony Stewart Chevrolet 267 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
6. Ryan Newman Chevrolet 267 ronden
7. Brian Vickers Toyota 267 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 267 ronden
10.Juan Pablo Montoya Chevrolet 267 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet