Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Eerste poleposition Mark Webber op vochtige Nürburgring

qualy_top_drie

Op een vochtige Nürburgring heeft Mark Webber zijn eerste poleposition veroverd. De Australiër was in een chaotische kwalificatie sneller dan Barrichello, Button en Vettel. De teams daarachter streden niet voor de pole, zij zullen zwaarder van start gaan in de hoop op een natte race - de kans daarop wordt momenteel op zeventig procent geschat. Achter de twee topteams behaalde McLaren een opsteker door als vijfde en zesde te kwalificeren. Hetzelfde geldt voor Adrian Sutil, die voor het eerst in Q3 kwam en op de zevende plaats de twee Ferrari’s achter zich hield. De laatste persoonlijke overwinning is voor Nelinho Piquet, hij liet met de tiende plaats teamgenoot Alonso achter zich.


Tekst: Daan Jeuken

Ondanks de dreiging van de regen is Q1 grotendeels droog. Met nog een kleine vijf minuutjes te gaan melden de eerste druppels zich. Echt regen is het nog niet te noemen, maar het is wel te veel om nog een representatieve ronde te rijden. Zo kunnen de onderste vijf coureurs zich niet meer herstellen in de slotminuut en moeten Kubica, Buemi, Fisichella, Glock en Bourdais teleurstellend uitstappen na de allereerste kwalificatiesessie.

Regen komt toch
De regen van Q1 heeft zich in Q2 voorlopig niet echt doorgezet. Om de nattigheid voor te blijven willen logischerwijs alle rijders de baan op zo gauw het licht op groen gaat. Slim bedacht, maar tijdens de outlap begint het dan echt te regen. Omdat iedereen op slicks rijdt is het een flinke chaos; iedereen zit dicht op elkaar en de helft van de mensen schiet er of bijna of helemaal vanaf. Kazuki Nakajima en Felipe Massa gaan er het overtuigendste vanaf, maar weten de auto wel weer terug te brengen naar de pits om van banden te wisselen. Alleen Mark Webber rijdt, wellicht per ongeluk, nog een ronde door maar rijdt wijselijk langzaam om daarna ook de pits in te duiken. Op dat moment regent het op de hele baan.

Sutil en McLaren excelleren
Na een kort buitje houdt de regen weer enigszins op - op bepaalde plaatsen van de baan in ieder geval - en met nog vier minuten te gaan bewijst Rubens Barrichello als eerste dat de slicks op dat moment weer de snelste zijn. Iedereen moet in korte tijd dus slicks gaan halen en nog snel een goed rondje rijden.

In sommige bochten is het echter nog behoorlijk penibel, zo bewijzen Alonso en Räikkönen die er allebei afschieten. Voor Räikkönen is dit niet zo erg, want hij is veilig, maar Alonso zakt na zijn spin in de laatste seconden nog naar het rode gebied, omdat Button en Hamilton zich nog net veilig weten te rijden. Het is weer eens een  succesje voor McLaren, dat weer eens met twee auto’s in Q3 staat. Adrian Sutil staat voor het eerst in zijn carrière in Q3, terwijl Nelson Piquet voor het eerst dit jaar zijn teamgenoot verslaat in de kwalificatie. Nick Heidfeld, Kazuki Nakajima, Jarno Trulli en Nico Rosberg stranden net als Alonso in de tweede sessie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet