Benelux Racing League

BRL: Crevels slaat royale slag in chaotische race, Maliepaard pakt dubbel

crevels

Donny Crevels heeft geweldige zaken gedaan tijdens de tweede Formido Midzomerrace op TT Circuit Assen. Waar de twee Collérijders al in de eerste bocht waren uitgeschakeld behaalde Crevels zijn tweede overwinning van de dag en mengde zich zo weer helemaal in de titelstrijd. Achter leider Crevels was het een enorme chaos - alle rijders behalve de winnaar werden na de wedstrijd bij de wedstrijdleiding geroepen. Bij de BRL Lights was het podium hetzelfde als na race 1, maar Chris Maliepaard moest er tot de laatste ronde voor vechten.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Tim Böhme


Collés aangeschoten wild
Bij de start zorgt Nelson van der Pol ervoor dat het veld ongekend netjes formeert. In de eerste bocht worden vervolgens de twee Collébolides, normaliter de toonzetters, geëlimineerd. Donald Molenaar wordt naast de baan gedwongen, raakt  de grip kwijt en vervolgens ontstaat er een kettingreactie van elkaar rakende BRL-bolides. Molenaar, Sandor van Es en Marc Goossens komen in de verdrukking en klappen tegen elkaar aan en ook diverse andere rijders worden geraakt. De twee Collés en Goossens kunnen in de eerste bocht weer uitstappen, de rest kan door. Een dure middag dus voor de renstal van Frans Collé. De safetycar komt de baan op om de drie bolides af te voeren.

Aan kop ligt de van pole vertrokken Nelson van der Pol. Hij heeft Barry Maessen achter zich weten te houden. Winnaar van race 1 Donny Crevels komt vanaf plaats acht ongeschonden door de mêlee en heeft plaats drie bezet. Dennis Retera heeft geluk gehad bij zijn aanrijding met Molenaar en rijdt nog gewoon vierde, voor Dick Freebird, Wim van Genderen en Phil Bastiaans.

Bij de BRL Lights heeft Eric van de Munckhof vanaf plaats vier de leiding gepakt, voor Leo Kurstjens. Polezitter René Zwikker heeft twee plaatsen verloren, hij wordt gevolgd door Marcel Peters en winnaar van race 1 Chris Maliepaard.

Herstart gaat wel goed
De herstart verloopt wel zonder schade. Alleen Henry Zumbrink gaat in de rondte, maar kan achter de BRL Lights weer verder. Aan kop weet Donny Crevels snel genoeg Barry Maessen te passeren, zodat de aanval op leider Nelson van der Pol kan beginnen. Deze aanval laat niet lang op zich wachten; een ronde later zet Crevels zijn auto in de GT-chicane aan de binnenkant van Van der Pol. Van der Pol heeft meer snelheid op het rechte stuk, maar Crevels dwingt hem naar de verkeerde buitenkant en behoudt zo de leiding.

Bij de BRL Lights zijn de leiders van race 1 op dreef, Chris Maliepaard pakt al snel de derde plaats, achter nummer 2 van race 1 Marcel Peters. Eric van den Munckhof weet ze nog even achter zich te houden, maar een ronde later rijdt hij derde, voor Zwikker en Van der Hoek.

start_brl_2

Van der Pol moet verdedigen
Nadat Donny Crevels de leiding heeft overgenomen zou Nelson van der Pol zich wel terug willen vechten, maar in plaats daarvan moet hij in de verdediging bij Barry Maessen, die zijn kans op een topklassering ruikt.

Ook achter de drie koplopers wordt flink gevochten; Jacky van der Ende grijpt de vierde plaats, maar van het groepje met Van Genderen, Retera, Bastiaans en Freebird gaat bijna iedereen wel een keer van de baan.

Gevecht om de leiding
Waar de overwinning in de BRL V6 wel vergeven lijkt, wordt er bij de BRL Light nog flink gestreden. Marcel Peters en Chris Maliepaard liggen aan kop, maar Eric van den Munckhof zit ook te azen op een hogere klassering. Van den Munckhof is zoekende naar een moment om aan te vallen, maar wanneer hij dit gevonden heeft slaagt hij er ook meteen in om de tweede stek te bemachtigen.

Van der Pol en Maessen maken het te bont
De strijd om de tweede plek is hevig, met een zwaar aandringen Maessen. Het gevecht gaat in de laatste ronde echter over de schreef, Maessen en Van der Pol raken elkaar en gaan allebei door de grindbak. Maessen valt terug naar de vijfde stek en weet daar Denis Retera nog te passeren. Van der Pol eindigt in het grind.

De overwinning was al lang vergeven aan Donny Crevels, daarachter is het Jacky van der Ende die het cadeautje van de tweede plaats met open armen in ontvangst neemt. Derde wordt Wim van Genderen, voor wie het ook een uitzonderlijke piek in zijn BRL-carrière is. Barry Maessen, Denis Retera, Phil Bastiaans en Dick Freebird volgen.

Bij de BRL Light werd het gevecht ook pas in de slotronden beslecht. Greep Eric van den Munckhof vlak voor tijd de tweede plaats nog van Maliepaard, de winnaar van race 1 weet Van den Munckhof weer terug te pakken en haalt uiteindelijk ook nog leider Marcel Peters in. Hiermee is het podium weer hetzelfde als in race 1.

freebird

”We zijn weer terug”
Met de dubbeloverwinning en de uitvalbeurt van beide Collés deed Donny Crevels fantastische zaken in het kampioenschap. “Het liep geweldig dit weekend. De auto was perfect op de baan gezet, waardoor dit ook mogelijk was. Ik dook bij de start precies in het goede gat en lag ineens derde. Toen kon ik gelukkig vlug tweede worden en toen doorschuiven naar de eerste plaats. In het kampioenschap zijn dit erg goede zaken. Het ligt nu weer helemaal open.”

Nummer twee Jacky van der Ende nam zijn cadeautje met open armen in ontvangst. “Vanaf de twaalfde plaats had ik dit misschien niet helemaal verdiend, maar iedereen vloog er af en aan die kant heb ik ook vaak genoeg gestaan. Dit voelt in ieder geval heel zoet.”

BRL Light-winnaar Chris Maliepaard was uiteraard ook helemaal tevreden met zijn dubbelzege. “De dubbel is natuurlijk helemaal super. Het was wel lastig met de safetycar en de gevechten. Maar het was een fantastisch weekend, met dank aan het team.”

Uitslag race 2 BRL V6
Donny Crevels, 11 ronden
2. Jacky van der Ende, op 11.739
3. Wim van Genderen, op 13.518
4. Barry Maessen, op 15.478
5. Denis Retera, op 15.649
6. Dick Freebird, op 19.598
7. Henry Zumbrink, op 25.506
8. Bart van Raamsdonk, op 25.946
9. Peter Gerhards, op 32.737
Chris Maliepaard, op 36.797

light

Uitslag race 2 BRL Light
1. Chris Maliepaard
2. Marcel Peters
3. Eric van den Munckhof
4. René Zwikker
5. Dick van der Donk
6. Leo Kurstjens
7. Frank Gielens
8. Christian Dijkhof
9. Marcel van Berlo
10. Danny Bleek
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet