Formido Swift Cup

Swift Cup: Schothorst wint tweede manche met 0,051 seconde voorsprong

480_finish_swift2_7501

Pieter Schothorst rijgt de zeges aaneen. Maar zijn winst op zondagmiddag in de tweede manche van de Formido Midzomerraces op Assen was zijn spannendste ooit. "Met een spiegellengte verschil kon ik Marcel Dekker maar nèt voorblijven. Wat was dit geweldig!’’, aldus de bllije winnaar.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Justin van Densen

Op de starting grid zien we een flink gedecimeerd peloton Swifts. Tijdens de eerste race van eerder vandaag zijn vele auto’s teveel beschadigd geraakt. De bolides van Mark van der Aa en Niels Langeveld waren krom en gedeukt na de crash in de eerste bocht van de openingsheat. Ook Marcel van de Maat, die sterk reed en in de slotfase in aanraking kwam met de vierwieler van Nick Versteegh, is zonder vehikel. Ook zijn Suzuki is te zwaar gekrenkt. Bovendien is de versnellingsbak van Joost van den Akker gesneuveld in race 1. Ook hij start niet in de tweede manche.

Start zonder brokken nu
Bij de start komt dit keer wel een ieder goed weg en gaat het pak ongeschonden door de beginfase. Polesitter Pieter Schothorst neemt de leiding en wordt in zijn kielzog gevolgd door Marcel Dekker en Jeroen Slaghekke. Peter Schreurs is 4de, waarna de van P7 naar plek 5 opgeklommen Niels Kool verrast. Niels Kool, die tot vandaag nooit hoger was geëindigd dan positie 15, heeft het raceweekend van zijn leven. Marth de Graaf is eveneens super weg. Hij rukt op vanaf startpositie 14 naar P6. Sandra Douma is 7de, waarna de slecht vertrokken Daan Stots (van plek 5 naar 8), Kim van den Berg (9de) en Robbert Bijl (10de) volgen.

480_crash_jasper_0429

Zware crash en koprol
Bij het uitsturen van de snelle Ramshoek gaat het mis voor Jasper Bijl. Hij heeft glijdt, krijgt overstuur, gaat hard de vangrail in en twee keer over de kop. Gelukkig landt hij wel met zijn Swift op zijn wielen, maar de Suzuki is zwaar beschadigd. De safety car komt ook direct de baan op. Jasper Bijl stapt gelukkig zelfstandig uit en lijkt fysiek ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen.

480_start_swift2_7445

Herstart
Na vier ronden gaan we weer racen. De bolide van Jasper Bijl is weggetakeld, waarna Pieter Schothorst als koploper het startschot mag geven voor het herbegin. De topdrie zijn dit weekend verreweg het snelst. Schothorst, Dekker en Slaghekke slaan direct weer een gaatje. Peter Schreurs zit er twee tellen achter, terwijl Marth de Graaf de 5de stek van Niels Kool afpikt. Bijna halfweg koers lijken Kool en Daan Stots in problemen te komen. Beiden verliezen plaatsen en moeten Sandra Douma en de steeds beter wordende Kim van den Berg laten passeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet