Formido Swift Cup

Swift Cup: Pieter Schothorst wint eerste Midzomerrace op Assen

480_winst_schothorst_7143

Pieter Schothorst heeft vandaag op het TT-circuit van Assen de eerste heat uit de Formido Swift Cup op zijn naam geschreven. De klassementsleider was na 12 rondjes de rapste rijder tijdens de Formido Midzomerraces. Hij bleef polesitter Marcel Dekker in een erg spannende wedstrijd slechts 0,408 seconde voor. "Het was mijn zwaarste race ooit’’, aldus de opgetogen Schothorst, die al weer zijn vijfde zege van het seizoen boekte.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra

480_dekker_2wielen_7031

Marcel Dekker mocht net als vorig jaar vanaf pole-position vertrekken. De coureur uit Krimpen aan den IJssel vindt de Drentse baan een heerlijke piste, hetgeen hij zaterdag tijdens de kwalificatie wederom bewees. Marcel was bij de start op zijn hoede, omdat hij vorig jaar na een minimale jumpstart zwaar gestraft werd met een drive through penalty, waardoor hij de kans op de eerste winst uit zijn autosportloopbaan op een jammere manier verspeelde.

Uitvallers eerste bocht
Vandaag kwam de gewaarschuwde Marcel Dekker beter weg. Hij pakt gedecideerd de kop, terwijl Pieter Schothorst de tweede plaats heeft afgepakt van de van P2 vertrokken Jeroen Slaghekke. Bij de eerste bocht gaat het mis. Er is een touché en de bolide van Niels Langeveld is één van de wagens die uitvalt en op een gevaarlijke plek blijft staan. Ook voor Mark van der Aa is het helaas snel afgelopen. Daarom stuurt de wedstrijdleiding de safetycar de baan in om de uitgevallen Suzuki’s naar een veiliger oord te brengen.

480_schreurs_7006

Profiteren
Peter Schreurs en Marcel van de Maat profiteren. De maatjes van BS Racing liggen nu op de plekken 4 en 5. Daan Stots, die als vijfde was vertrokken, is iets teruggevallen naar rang 6. Sandra Douma (7de), Nick Versteegh (8ste), de van P15 zeer netjes opgerukte Niels Kool (9de) en de eveneens netjes rijdende Kim van den Berg (vertrokken vanaf positie 14, nu 10de) vervolmaken de toptien. Ondertussen is de race voor Maaike de Wit en Joost van den Akker ook voorbij.

Los gaan
Na vier rondjes safety car mogen de heren en dames weer los. Marcel Dekker mag het tempo aangeven en profiteert uitstekend. Hij heeft een magnifieke herstart en pakt direct een paar meters op de meute.

Koploper te pakken
Pieter Schothorst klampt echter snel aan. In de zesde ronde heeft hij de koploper te pakken en gaat hij Marcel Dekker in de Strubben voorbij. Peter Schreurs, die langs de baan ondersteunt wordt door drie promodames van BS Racing, is gemotiveerd. Hij pakt gedecideerd de derde stek van Jeroen Slaghekke af en hij volgt netjes de wegrijdende Schothorst en Dekker. Ondertussen krijgt Marth de Graaf, die ook bij het ongeluk van de eerste bocht betrokken was en daar blijkbaar niet vrijuit is gegaan, van de wedstrijdleiding een drive through penalty. Marth had het al niet naar zijn zin want ligt op een voor hem teleurstellende plek 14.

480_kool_7062
Niels Kool in gevecht met Kim van den Berg
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet