Toerwagen Diesel Cup

TDC: Marcel Nooren en Pim van Riet pakken overwinning Toerwagen Diesel Cup in Assen

480_20090704-tdc

Marcel Nooren en Pim van Riet hebben tijdens de Formido Midzomerraces op TT-Circuit Assen de overwinning in de Toerwagen Diesel Cup behaald. Het tweetal, rijdend met een BMW 120d, kwam van een vijfde startpositie en wist zich een weg naar voren te vechten. Uiteindelijk pakte het duo een half uur voor het einde van de wedstrijd de koppositie en stond deze tot aan het vallen van de finishvlag niet meer af. De tweede plaats ging naar equipe Ronald Morien/Dennis de Groot (Volkswagen Golf). Het damesduo Liesette Braams/Gaby Uljee (BMW 120d) verraste met een derde positie en vierde daarmee hun eerste podiumklassering van het seizoen.


Tekst en foto: PR

Bij het doven van de lichten boven het Drentse asfalt, waar precies een week eerder hetzelfde gebeurde voor de Assense TT, wist pole-sitter Marc Goossens de leidende positie te behouden en al snel een gaatje te slaan richting zijn achtervolgers. Ondertussen slaagde equipe Nooren/Van Riet er in om het duo Morien/De Groot in de openingsfase te verschalken en de vierde positie over te nemen. Nog voor de helft van de race wist Nooren/Van Riet de twee plek af te pakken van Jeroen den Boer, die met Nooren ook in de tussenklassement een spannende strijd voert.

Met grote stappen liep Marc Goossens ondertussen weg bij zijn achtervolgers, maar nadat het stuur van de BMW 120d werd overgenomen door teamgenoot Hans Luyckx, slonk de royale voorsprong zienderogen. Uiteindelijk viel het Certainty Racing-duo terug tot de negende plek. Nooren/Van Riet nam zonder veel moeite de leiding over, na eerder al equipe Morien/De Groot te hebben terugverwezen. Met een marge van 9,151 seconden werden Nooren en Van Riet uiteindelijk als winnaars afgevlagd.

“Ik had voor de start van de race dit weekend nog geen ronde gereden, het was dus even nieuw allemaal”, vertelde Van Riet, die kon afkijken bij merkgenoot Goossens. “In het begin had ik sleepje van Goossens en zo zag ik hoe de ideale lijnen liepen. Het kwartje viel snel.”

Teamgenoot Nooren was vooral blij met de “goede zaken voor het kampioenschap”. Doordat Jeroen den Boer in het slot van de wedstrijd met een lekke band terugviel tot de vijfde plek, neemt Nooren nu de eerste positie in de tussenstand van de DB Motorsport-coureur over.

Dankzij het terugvallen van Den Boer kregen Luc Braams en Michiel Schaap de derde plek in hun schoot geworpen, maar doordat het tweetal hun verplichte pitstop te snel uitgevoerd hadden, viel zij met een tijdstraf alsnog buiten de prijzen. Een schrale troost voor Luc: de trofee blijft binnen de familie, want echtgenote Liesette Braams schoof met Gaby Uljee door naar de derde plaats. “Ik was echt verbaasd dat het zó goed ging, we reden echt heel goede tijden”, vertelde Liesette. “Maar ik heb het echt aan Gaby te danken, want zonder haar ben ik niets!”

Uljee: “Ik ben helemaal kapot, maar het ging heel erg lekker. Ik kon ze één voor één voorbij. Als je van de zestiende plaats naar het podium weet te rijden, in deze hitte, dan voelt het echt als een overwinning!”

Zondag wordt de tweede wedstrijd in de Toerwagen Diesel Cup verreden, tijdens het vervolg van de Formido Midzomerraces op TT-Circuit Assen.

UITSLAG FORMIDO MIDZOMERRACES
Toerwagen Diesel Cup Race 1:

1. Equipe Nooren / Van Riet, BMW 120d, 47 ronden in 1 uur 41 min 6,259 (127,048 km/u),
2. Equipe Morien / De Groot, VW Golf, op 9,151 seconden,
3. Equipe Uljee / Lisette Braams, BMW 120d, op 38.896 seconden,
4. Equipe Frankenhout / Stox, BMW 120d, op 1 minuut 3,106,
5. Jeroen den Boer, Toyota Auris 2.2d, op 1 minuut 10,251,
6. Equipe Slaghekke / Oosterman, Volkswagen Golf TDI, op 1 minuut 11,461,
7. Equipe Zwart / Van Doorn, BMW 120d, op 1 minuut 20,709,
8. Equipe Roeleveld / Baars, Volvo C30 D5, op 1 minuut 22,908,
9. Equipe Goossens / Luyckx, BMW 120d, op 1 minuut 37,083,
10. Equipe Van Dam / Dekker, Toyota Auris 2.2d, op 1 minuut 38,047,
11. Equipe Steenmetz, VW Golf TDI, op 1 minuut 38,842,
12. Equipe Luc Braams / Schaap, BMW 120d, op 1 minuut 58,180,
13. Equipe Sluiter / Van Leen, BMW 120d, op 1 ronde,
14. Equipe Huisman, BMW 120d, op 1 ronde,
15. Equipe Van Oranje / Van Beusekom, BMW 123d, op 1 ronde,
16. Equipe Cornelissen / Van Os, BMW 120d, op 1 ronde,
17. Equipe Van der Vecht / Popejus, Alfa Romeo 147 JTD, op 4 ronden.

Niet geklasseerd:
Equipe Vossen / l'Ortye, BMW 120d, op 43 ronden,
Equipe Gras / Dik, Seat Ibiza Cupra, op 45 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet