Superleague Formula

Superleague Formula: Yelmer Buurman derde op grid in Magny Cours


Pas in de laatste dagen voor het eerste weekend vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Deels met flinke investeringen van de organisatie zelf – er wordt links en rechts stevig aan de teambudgetten bijgedragen – zijn 18 stoeltjes bezet. De allerlaatste, die van Atletico Madrid, viel eergisteren in de handen van Ho-Pin Tung, waarmee het aantal Nederlanders in de Superleague Formula tot drie is gegroeid. Omdat er niet alleen clubs maar ook teams zijn afgevallen en andere teams plotseling er weer andere clubs bij kregen, was het op de zaterdag op Magny Cours een bont gezelschap. Meerdere auto’s droegen, als dan niet gedeeltelijk, nog kleuren van clubs van vorig jaar, andere wagens waren nog niet eens van clubstickers voorzien. Allemaal bewijzen van de hectiek die de organisatie de laatste weken heeft gekend.
De kwalificatieopzet is gelijk gebleven aan vorig jaar en gelukkig maar want het systeem is even verfrissend als spannend. In groep A zaten Yelmer Buurman en Ho-Pin Tung.

480_ho-pin-tung-aan-een-dra

De eerste ging door naar de kwartfinales, de tweede spinde in een snelle ronde. “De achterkant brak plotseling uit bij het aanremmen van de tweede chicane”, verklaarde de Nederlandse Chinees, die de race als 9e zal ingaan. In Groep B zat Dominique Muermans maar die kwam daarin niet verder dan de achtste tijd.

480_psv-1-site

“Ik maakte al helemaal in het begin een foutje en was meteen het ritme kwijt. Omdat dan het goede van je banden af is was voor mij de kwalificatie gelopen”, aldus de PSV-coureur, die als 14e zal starten.

Lucky Buurman
Yelmer Buurman was dus de enige die de kwartfinales in ging. Waar hij in de vrije trainingen nog last had van flink onderstuur, lag de auto nu een stuk beter. Maar vanwege het wachten tussen de sessies in waren de banden flink afgekoeld. Ook hij ging in de tweede chicane in de fout, net als Tung en Craig Dolby, die van Anderlecht naar Tottenham Hotspur is verkast. Buurman ging iets te wijd, raakte op het vuile baangedeelte en stoof de grindbak in. Tristan Gommendy (FC Porto) zat erachter, dacht dat de buit al binnen was en reed relaxed de pits in. Omdat hij zijn snelle ronde niet had afgemaakt en Buurman uit de grindbak wist te komen en wel zijn weg keurig vervolgde, werd de Fransman gediskwalificeerd en ging Anderlecht alsnog naar de halve finale. Daarin doof Buurman het onderspit tegen Adrian Valles (FC Liverpool), die het in de finale vervolgens moest afleggen tegen Antonio Pizzonia, die zo de eerste pole voor het Braziliaanse SC Corinthians binnen sleepte.

Startopstelling
1. SC Corinthians – Antonio Pizzonia
2. FC Liverpool – Adrian Valles
3. Anderlecht – Yelmer Buurman
4. Tottenham Hotspur – Craig Dolby
5. Glasgow Rangers – John Martin
6. FC Porto – Tristan Gommendy
9. Altletico Madrid – Ho-Pin Tung
14. PSV - Dominique Muermans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet