Superleague Formula

Superleague Formula: Yelmer Buurman voor Anderlecht aan de start

yelmer_fan

Komend weekened begint in Magny-Cours het tweede seizoen in de Superleague Formula. Yelmer Buurman (links op foto) is ook weer van de partij, want de voormalige coureur van PSV heeft een transfer naar het Belgische Anderlecht gemaakt.

Foto: Marc Kok

Belangrijke SF-vernieuwingen voor 2009 zijn: de toevoeging van drie nieuwe voetbalclubs, een nieuwe race opzet, de introductie van nieuwe en nog krachtigere V12 motoren, de toevoeging van drie nieuwe beroemde circuits, nog meer coureurs van het hoogste niveau en een nieuwe naamsponsor, te weten de in Angola gebaseerde oliegigant Sonangol die een tweejarig partnerschap is aangegaan met Superleague Formula.

Open klasse
Een "open deur" politiek geeft de fans de mogelijkheid om meer toegang te krijgen tot de paddock en tot de achterkant van de garages om op deze manier hun voetbal- en race-helden te ontmoeten. Om het evenement nog verder aan te kleden zal er in de aanloop naar het openingsweekend op Magny-Cours een spectaculaire demonstratie worden gegeven door de Olympique Lyonnais-, Liverpool- en AS Roma-auto's. Deze zal plaatsnemen op de straten van het nabijgelegen Nevers. De straatshow wordt georganiseerd door Superleague Formula, Magny-Cours en de gemeente.

Drie nieuwe clubs
Het grootste deel van de wereldwijd bekende voetbalclubs die in het eerste jaar meededen zijn terug voor meer Superleague Formula actie. Dit jaar worden drie ambitieuze nieuwkomers, te weten FC Midtjylland, Olympique Lyonnais en Sporting Clube de Portugal, toegevoegd aan de 18-koppige opstelling met Europese kampioenen zoals AC Milan en Liverpool FC. Olympique Lyonnais is de eerste Franse club in de serie en zal aankomend weekend zeker de favoriet zijn onder Franse fans op Magny-Cours.

Nieuwe Super Final climax
Magny-Cours zal getuige zijn van een spannende nieuwe race-opzet. Net als in 2008 zullen op de race-dag twee 45-minuten durende races plaatsvinden, de tweede met een zogenaamde “reversed grid” opzet ten opzichte van de uitslag van de eerste race. Dit jaar zal het spannende schema echter nog een derde race bevatten waarbij de actie tot een hoogtepunt komt wanneer de drie hoogst geëindigde auto's van de eerste twee races tegen elkaar strijden.
Deze speciale zogenaamde “shoot-out” met zes auto’s zal de uiteindelijke uitslag van het race weekend bepalen.
Er zullen geen extra punten voor het kampioenschap worden toegekend maar het uiteindelijke resultaat zal wel de verdeling van de € 333,000 per evenement bepalen.

Nog krachtigere V12 motoren
Door Menard Competition Technologies in Oxfordshire - Engeland zijn er, speciaal voor de serie, 4.2-liter V12 motoren ontworpen en exclusief gefabriceerd. Deze zijn in alle één-zits auto's, die veel van 's werelds top voetbalclubs vertegenwoordigen in de Superleague Formula opstelling, geplaatst. Sinds de introductie in 2008, heeft de high-tech 750+ paardekracht motor veel enthousiaste reacties losgemaakt over zowel zijn kracht en betrouwbaarheid. Daarnaast heeft het geluid van de motor bijgedragen aan de sfeer op de voetbalminnende tribunes. Nu, met een jaar race-ervaring heeft MCT een aantal belangrijke aanpassingen gemaakt om zowel de kracht als duurzaamheid te vergroten. Deze nieuwe ontwikkelingen betreffen een verbeterd watersysteem plus aanpassingen in het oliesysteem om de hoeveelheid opkomende olie in bochten met een hoge g-kracht te verlagen.

Drie nieuwe lokaties
Drie van de meest succesvolle lokaties van het openingsseizoen van Superleague Formula zijn behouden voor het 2009 seizoen: Donington Park (GB); Zolder (BEL) en Estoril (POR). Het drietal nieuwe circuits hebben ook een rijke Formula 1 achtergrond: Magny-Cours was tot afgelopen jaar de thuishaven van de Franse Grand Prix, Monza is nog altijd de thuishaven van de Italiaanse Grand Prix en Jarama is in het verleden gastheer geweest van vele Spaanse Grand Prix.

Topniveau coureurs
De opstelling van dit seizoen in de ‘Superleague Formula by Sonangol’ zal een aantal van 's werelds beste coureurs kennen, aangevuld door opkomende talenten in de autosport. De belangrijkste aanvulling is wellicht voormalige Grand Prix rijder en huidig GP2 kampioen Giorgio Pantano. De 30-jarige Italiaan heeft getekend om voor zijn favoriete team AC Milan uit te komen. Andere voormalige F1 coureurs zijn Antonio Pizzonia (Corinthians) en Enrique Bernoldi (Flamengo).

Twee Nederlanders
Er zullen dit seizoen twee Hollandse rijders actief zijn. Naast SF-rookie Dominick Muermans (PSV) zal de Belgische voetbalclub Anderlecht vertegenwoordigd worden door Yelmer Buurman. Laatstgenoemde was vorig jaar succesvol met PSV, waarmee hij als tweede in het kampioenschap eindigde.

Deelnemerslijst 2009:
2 Sporting Clube de Portugal Zakspeed Pedro Petiz
3 AC Milan Azerti Giorgio Pantano
4 Galatasaray Ultimate DuncanTappy
5 PSV Azerti Dominick Muermans
6 Al-Ain FC Ultimate Miquel Molina
7 Flamengo Delta / ADR Enrique Bernoldi
8 Anderlecht Zakspeed Yelmer Buurman
9 Olympiacos GU Racing Davide Rigon
10 FC Basel GU Racing Max Wissel
14 Corinthians Alan Docking Racing Antonio Pizzonia
15 Atlético Madrid Alan Docking Racing (rijder later bekend) 
16 FC Porto Hitech Tristan Gommendy
17 Glasgow Rangers Alan Docking Racing John Martin
19 Tottenham Hotspur Alan Docking Racing Craig Dolby
21 Liverpool FC Hitech Adrián Vallés
22 AS Roma Azerti Jonathan Kennard
24 FC Midtylland Hitech Kasper Andersen
69 Olympique Lyonnais Epsilon Nelson Panciatici
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet