WTCC

WTCC: ‘Unieke ervaring’ Tim en Tom, Jaap van Lagen overleeft in Brno

tim_tom_brno_2009_2

“Een prachtig weekeinde, een unieke ervaring!” Zo kijken tweelingbroers Tim en Tom Coronel terug op het raceweekeinde in het Tsjechische Brno, waarin ze voor het eerst beiden met een SEAT Léon uitkwamen in de twee races van het WK Toerwagens. Voor Jaap van Lagen stond het weekend in het teken van overleven.

Tekst en foto’s: PR

Met hun identieke uitmonstering, de “Full-pull twin-look”, trokken Tim en Tom heel wat publiciteit. Tom Coronel scoorde goed door in beide races als negende te eindigen, waarmee bij beide malen de op één na beste privérijder was. Tim Coronel werd in de eerste race twaalfde en in de tweede race 16e. In beide races eindigden SEAT-fabrieksrijders op het podium: de Italiaan Gabriele Tarquini werd in de eerste race derde, in de tweede wedstrijd werd de Fransman Yvan Muller als tweede en de Portugees Tiago Monteiro als derde geklasseerd. Muller blijft daarmee halverwege het seizoen aan de leiding in de tussenstand van het rijderskampioenschap.

tim_tom_brno_2009_1

Volledig identiek
Het was voor het eerst dat twee broers gezamenlijk uitkwamen in een FIA WTCC-race, en Tim en Tom Coronel stalen de show door niet alleen met twee identiek uitgevoerde SEAT Leons aan de start te verschijnen, maar ook nog eens het hele weekeinde volledig identiek gekleed te gaan, zowel in hun wedstrijdkleding met brandvrije overall en helm, als in hun oranje-wit-zwarte SEAT-teamkleding. “We hadden er enorm veel plezier in”, vertelden de beide broers. Tom Coronel is al voor het vijfde jaar actief als coureur in het WTCC voor SEAT Team Holland, Tim Coronel kreeg een gastoptreden in Brno als beloning voor zijn goede prestaties tijdens het eerste weekeinde van het seizoen in de SEAT Léon Eurocup.

Naar voren
In de kwalificatietraining op het 5,403 kilometer lange circuit reed Tom Coronel als snelste van het duo de zestiende tijd, zijn tweelingbroer kwalificeerde zich voor zijn WK-première als twintigste. In de eerste race reden Tom en Tim Coronel keurig naar voren en werden uiteindelijk beloond met respectievelijk de negende en de twaalfde plaats. “Het ging uitstekend! De snelheid zat er goed in, ik zat de hele tijd achter Yvan Muller. Die kon ik uiteindelijk niet voorbij, maar met de negende plaats en vooral mijn tweede plek bij de privérijders ben ik heel tevreden”, vertelde Tom Coronel na afloop van de race. Tim Coronel had genoten, zo meldde hij: “Dit was echt gaaf! Ik kon uitwijken toen een aantal rijders na de start van de baan raakte en daarna kon ik zonder problemen aanhaken bij de rijders voor me.” Gabriele Tarquini was met zijn derde plaats de best geklasseerde SEAT-rijder. Ook Tiago Monteiro als zesde en Yvan Muller als achtste reden voor SEAT in de punten.

brno_2

Spannende duels
Na zijn achtste plaats in de eerste race mocht Yvan Muller in de tweede wedstrijd vanaf de pole-position vertrekken. Die goede uitgangspositie kon hij niet helemaal vasthouden, maar met zijn tweede plaats scoorde de Fransman heel goed. “Dit is meer dan ik voorafgaand aan dit weekeinde had verwacht”, erkende Muller. Tiago Monteiro werd derde, Tarquini en Rydell eindigden als vijfde en zesde. Tom Coronel werd ook in de tweede race negende en vertelde: “Ik had een aantal spannende duels. De baan hier is qua karakteristiek voor onze SEAT niet optimaal, maar als geheel kijk ik terug op een prachtig weekeinde waarin ik twee keer goed gescoord heb voor het kampioenschap voor privérijders.” Tim Coronel werd zestiende en zei: “Opnieuw een prachtige ervaring. In de slotfase moest ik een aantal rijders voorbij laten, maar ik ben heel tevreden met mijn WK-debuut.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet