IndyCar

IRL: Tweede seizoenszege Dario Franchitti. Doornbos snel klaar.

De IRL-wedstrijd op de korte oval van Iowa werd gewonnen door Ganassi-coureur Dario Franchitti gevolgd door Ryan Briscoe. De Japanner Hideki Mutoh eindigde als derde. Voor Robert Doornbos was de wedstrijd eigenlijk al direct over.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL/Honda

start_iowa
Start in Iowa.

Race Doornbos snel over
Direct bij de start van de wedstrijd spinde E.J Viso, Doornbos spinde eveneens en moest direct de pits opzoeken evenals Ryan Hunter Reay. Viso verklaarde dat hij achteraf teveel overstuur had en de HVM bolide niet meer kon houden. Voor Doornbos was de wedstrijd op Iowa al over nog voordat hij eigenlijk begonnen was. Robert Doornbos kwam met een achterstand van 164 ronden achterstand weer terug in de wedstrijd maar stopte kort daarna.

Touché Castroneves-Dixon
In de 14e ronde zette Scott Dixon de aanval in op Helio Castroneves in. Kort daarop toucheerde de Braziliaan de achterkant van Scott Dixon. Een beschadigde rechtervoorvleugel was het resultaat voor de Penske-coureur terwijl Dixon een linker rechterachterband opliep. Beiden vielen naar de achtste en tiende plek terug.

Na de neutralisatie nam de tweede Penske-Dallara Honda van Ryan Briscoe de leiding gevolgd door Tomas Scheckter, Marco Andretti, Dan Wheldon. In de 35e ronde moest de wedstrijd opnieuw geneutraliseerd worden toen de Dale Coyne Dallara Honda van Justin Wilson de muur raakte.

Doordat Danica Patrick in de 7e ronde twee lekke banden opliep moest zij noodgedwongen de pits opzoeken en reed daardoor “out of schedule”. De neutralisatie voor de crash van Wilson speelde haar in de kaart. Daardoor kwam de AGR-rijdster aan de leiding.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet