Formule 1

Formule 1:Vettel oppermachtig in Britse GP. Dubbeloverwinning Red Bull Team

Sebastian Vettel heeft met zijn Red Bull de Britse GP op Silverstone op zijn naam weten te schrijven. De jonge Duitser reed een foutloze wedstrijd. Teamgenoot Mark Webber eindigde als tweede voor het team van Christian Horner. Voor Red Bull Racing was het na China het tweede 1-2 resultaat.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull, Brawn GP

start_silverstone
Start van misschien wel de laatste Britse GP op Silverstone?

Vettel direct op kop
Sebastien Vettel nam direct de leiding bij de start gevolgd door Rubens Barrichello, Mark Webber, en Nico Rosberg. Jenson Button vertrok als negende. Terwijl Heidfeld en Alonso met elkaar duelleerden, werden beiden door de Force India van Fisichella gepasseerd. Heidfeld na een touché met Kovalainen bij de start een beschadigde voorvleugel op. Hoewel het team over de boordradio aan Heidfeld vroeg om binnen te komen, besloot Nick toch buiten te blijven en was in fel gevecht met de Renault van Fernando Alonso verwikkeld. Trulli viel bij de start terug naar de zevende plek.

Vettel nam de start met iets meer brandstof aan boord, zodat hij in tegenstelling tot de concurrentie twee ronden langer kon blijven rijden. Lewis Hamilton reed in de openingsfase slechts op de 15e positie. Na tien ronden werden de kopposities ingenomen door Sebastian Vettel, Rubens Barrichello, Mark Webber Kazuki Nakajima, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg , Jarno Trulli en Jenson Button.

Nakajima sterk in de openingsfase
Kazuki Nakajima kwam zoals gepland als eerste in de 16e ronde voor zijn reguliere brandstofstop binnen. Na zijn stop verloor Nakajima ook een beetje de aansluiting met de koplopers. Daarna volgde Kim Raikkonen als tweede uit de kopgroep. Lewis Hamilton vroeg in de 17e ronde aan zijn engineers of hij eerder binnen mocht komen omdat hij in het verkeer vast zat. Het antwoord was negatief. “Daar hebben we alleen nog meer nadeel van” antwoordde het team terug. Opvallend is dat de Force India van Giancarlo Fisichella in de openingsfase zelfs vierde lag.

Barrichello moest na zijn stop één plaats inleveren en kwam exact achter Mark Webber op de baan. In de 23e ronde was er bijna een touché tussen Nick Heidfeld en Lewis Hamilton. De Duitser zag na zijn stop de Brit in de dode hoek van zijn spiegels waarschijnlijk niet opduiken. Vettel besloot na zijn eerste stop op de soft compound te blijven terwijl Jenson Button in de 8e positie over veel onderstuur klaagde. Vettel kreeg van het team kort daarna wel het commando om niet te hard te pushen. In de 30e ronde ging Lewis Hamilton op het rechte stuk aan Fernando Alonso voorbij, en beiden werden korte tijd later door Sebastien Vettel op een ronde gezet. De beide kampioenen gaven het niet op. Alonso ging wederom aan Hamilton voorbij. Een verschil met het verleden was, dat dit niet om de kop, maar om slechts de 16e en 17e plek ging………

rubens_silverstone
Fraaie derde plek van Rubens Barrichello op Silverstone

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet