IndyCar

IRL: Kwalificatie Iowa afgelast. Pole voor Helio Castroneves

Na drie runs moest de Indycarkwalificatie op Iowa worden gestopt en werd vervolgens definitief afgebroken. Alleen Scott Dixon, E. J. Viso en Hideki Mutoh kwamen aan rijden toe. Hoewel het gisteren niet regende in Central Iowa drong er toch water door het asfalt op de backstretch. Men slaagde er niet in de vochtige plekken die door het asfalt heendrongen bijtijds te verwijderen. In het verleden moest de kwalificatie in Iowa ook al eens vanwege de regen worden afgelast.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL

rd_iowa
14e startplek voor Robert Doornbos in Iowa op basis van het door het ingeschreven
chassis behaalde punten.

Startopstelling op basis stand kampioenschap
De startopstelling voor de wedstrijd in Iowa zal dan ook geschieden op basis van de punten die het team met de ingeschreven auto;s behaald heeft. Omdat Wil Power met de auto van Helio Castroneves 28 punten in St. Petersburg gescoord heeft beschikt die auto over iets meer punten dan Ryan Briscoe die het kampioenschap aanvoert. Voor Robert Doornbos betekent dit een 14e startplek.

Hoewel Iowa een korte oval is beschikt hij over de karakteristieken van een superspeedway waar je het pedaal tot de bodem kunt indrukken. Penske-coureur Ryan Briscoe: “Het is één van de snelste kortste ovals waar we op rijden. De snelheden op deze korte oval zijn fenomenaal en dat is het onderscheid met de andere korte ovals. Op deze oval rijden we met minder downforce dan op Milwaukee op Richmond. Maar je krijgt nog steeds van hoge grip over je heen. En dat is juist zo typerend voor de korte ovals.

Matsuura terug in Indycar?
De Japanner Kousuuke Matsuura was eveneens op Iowa aanwezig. In 2004 was hij de Rookie van het jaar. Momenteel rijdt hij toerwagens in Japan. “Vorig reed ik Formule Nippon, nu probeer ik een deal te doen voor de wedstrijd op Motegi. Ik ben vooral geïnteresseerd in Dale Coyne Racing, Luczo Dragon Racing en KV Racing Technology” aldus Matsuura.

hc_iowa_poleStartopstelling
1. (3) Helio Castroneves, Dallara-Honda
2. (6) Ryan Briscoe, Dallara-Honda
3. (9) Scott Dixon, Dallara-Honda
4. (10) Dario Franchitti, Dallara-Honda
5. (7) Danica Patrick, Dallara-Honda
6. (4) Dan Wheldon, Dallara-Honda
7. (11) Tony Kanaan, Dallara-Honda
8. (26) Marco Andretti, Dallara-Honda
9. (02) Graham Rahal, Dallara-Honda
10. (18) Justin Wilson, Dallara-Honda
11. (27) Hideki Mutoh, Dallara-Honda
12. (2) Raphael Matos, Dallara-Honda
13. (20) Ed Carpenter, Dallara-Honda
14. (06) Robert Doornbos, Dallara-Honda
15. (5) Mario Moraes, Dallara-Honda
16. (19) Tomas Scheckter, Dallara-Honda
17. (21) Ryan Hunter-Reay, Dallara-Honda
18. (13) E.J. Viso, Dallara-Honda
19. (24) Mike Conway, Dallara-Honda
20. (98) Jaques Lazier, Dallara-Honda

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet