Formule 1

Formule 1: FIA onderneemt juridische stappen

De FIA heeft aangekondigd juridische stappen te gaan ondernemen tegen de FOTA Teams, die zich willen afscheiden. Volgens de FIA hebben de teams bindende verplichtingen, die zij na moeten komen.

Tekst: Willem J. Staat

Ferrari kan claims verwachten
Inmiddels hebben de advocaten van de FIA het dreigement van een nieuw kampioenschap uitvoerig bestudeerd. De FIA beschuldigt Ferrari van moedwillige schending van het competitiereglement en contractbreuk. Per direct zullen dan ook tegen betrokken teams juridische stappen ondernomen worden.

Ten opzichte van de FIA staat de FOTA in een vrij geïsoleerde positie. De FIA heeft de namen Formule 1 en Grand Prix wettelijk beschermd. Bij een afscheiding zal FOTA deze namen moeten inleveren. In de hoogtijdagen van de Champcar/IRL oorlog noemde Champcar zich aanvankelijk ook nog Indycar, maar zij kregen van Tony George een gigantische claim aan de broek. Oud wereldkampioen Niki Lauda heeft de huidige gang van zaken scherp veroordeeld. In Duitstalige kranten riep hij zowel de FIA als de FOTA op om eindelijk eens verstandig te worden. “Als Formule 1 een echt bedrijf was zou het allang failliet zijn geweest”, sneerde Lauda.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet