Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Michael Bleekemolen: even terug bij de basis


480_michael_ford

Zijn eerste Formule Ford-seizoen reed Michael Bleekemolen in het midden van de zeventiger jaren van de vorige eeuw en pakte zowel de Nederlandse- als de Beneluxtitel. In zijn tweede jaar veroverde hij zelfs de Europese titel.

480_michael_gertvalkenburg
Michael en Gert kijken gespannen naar de eerste winst van Sebastiaan Bleekemolen in 1996.

“Ja, Sebastiaan en Jeroen hebben die eerste twee titels ook gewonnen maar ik ben mooi de enige in de familie met de Europese titel. Het waren velden van meer dan 70 auto’s en mannen als Derek Warwick, Tiff Needell, David Kennedy en Nigel Mansell.

480_podium

We reden meer dan 30 races per jaar en het ging hard tegen hard waarbij de nodige brokken vielen. Van die generatie hebben er heel wat de Formule 1 gehaald. Ik nota bene als eerste toen ik zo uit de Formule Ford in 1977 bij de Grand Prix van Nederland in een Formule 1-auto belandde. In 1978 ben ik overgestapt naar de Formule 3 en reed tegen Alain Prost en Michele Alboreto.”

De jaren Formule Ford vormden voor Michael een mooie basis voor een prachtige autosportcarrière. “In de Formule Ford leer je onder andere carcontrol en de wiel aan wiel gevechten.” Maar dan na 33 jaar opnieuw de Formule Ford.

480_michael_actie_242

“Gert Valkenburg had het vorig jaar al gevraagd maar het paste toen niet in de drukke schema’s. Bij de Masters lukte het wel en ik moet zeggen, het is ontzettend leuk om te doen. Het is alleen heel erg wennen. Alles is zo licht vergeleken met de auto’s waar ik de laatste jaren in rijd. Als je de remmen aanraakt blokkeren ze al. Het weggedrag is ook heel anders. Het is leuk maar ook verraderlijk, voor je het weet sta je achterstevoren. Daarbij komt dat de zitpositie in eerste instantie niet helemaal goed was. Ik moest zelfs het stuur overpakken en dat geeft niet echt vertrouwen. Maar ach, Jeroen stapt in deze auto en wint er wedstrijden mee, dus waar praat ik over.”

480_michael_duwen_682


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet