Formule 3

F3 Masters: Analyse 19de F3 Masters 2009

Na twee jaar afwezigheid keerde de F3 Masters afgelopen weekend weer terug naar hun oorspronkelijke domicilie; Circuit Park Zandvoort. Volgens puriteinen de enige plek waar dit unieke evenement thuishoort.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

img_3437
Valtteri Bottas is de nieuwe Master.


Formule 3 Masters blijft prestigieus autosportevenement
Samen met de F3 wedstrijd in Macau blijven de Tango F3 Masters één van de meest prestigieuze autosportevenementen ter wereld. Het winnen van deze race levert een enorme meerwaarde aan de CV van een rijder zoals in het verleden is gebleken. De laatste zes jaar waren de Masters slechts een confrontatie tussen de deelnemers uit de F3 Euroseries en het Britse F3 kampioenschap, maar hierin lijkt gezien de belangstelling vanuit Italië in de toekomst verandering te komen. Jammer genoeg bleven de Kumho-banden voor de Britse afvaardiging wederom een issue. Indien Jules Bianchi afgelopen zaterdag de kwalificatie niet had beïnvloed, dan waren deze geluiden misschien wat verstomd.

hitechvoorvleugel
De bijzondere Hi-Tech voorvleugel van Renger van der Zande en Walter Grubmüller.

Hi Tech Racing beste vertegenwoordiger Brits F3
Het team van Hi-Tech Racing was met een zesde plek voor Renger v.d. Zande en een 14de voor Walter Grubmüller het beste team uit het Britse F3 kampioenschap. Met een zesde plek deed Renger van der Zande het eigenlijk uitstekend. De Nederlander stelde eigenlijk de teams van Carlin en Fortec in de schaduw. Renger cynisch: “Ik wil Jules Bianchi bedanken voor zijn 'fraaie acties'. Anders had er zeker een podiumpositie voor mij ingezeten.” Het had heel wat kritieken kunnen doen verstommen. De oplettende Masters-bezoeker zal eveneens geconstateerd hebben dat de beide Hi Tech Dallara’s over een volledig andere aërodynamica beschikken. Renger: “Het team experimenteert hiermee sinds het begin van het seizoen. Op dit moment weten we nog niet exact of dit echt voordeel brengt.” In het geval van de Masters lijkt dit toch duidelijk het geval te zijn.

standaard_dallara_vleugel
Cherchez la difference. De standaard Dallara voorvleugel zoals de meeste teams die gebruiken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet