Formule 3

F3 Masters: Basil Shaaban Racende VN Verkeersambassadeur

De man die zich afgelopen weekend wel het meest ergerde aan het kwalificatiegedrag van Jules Bianchi was misschien wel de Libanees Basil Shaaban uitkomend voor het Prema Team. De Prema Dallara Mercedes-coureur vervult voor de Verenigde Naties tevens een belangrijke rol als verkeersambassadeur voor de jeugd!

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

bianchi_shabaan_2
Basil Shaaban sprak Bianchi op zijn capriolen aan na de qualifying

Wat gebeurde er tijdens de kwalificatie met Bianchi?
Shaaban: “Zandvoort behoort tot mijn favoriete circuits en in elke uitdagende sectoren was ik erg sterk. Ik was enorm blij dat ik mij in Groep A kon kwalificeren. Ik was in mijn derde vliegende ronde en dat had vermoedelijk de snelste geweest. Met de hoge temperaturen van zaterdagmiddag waren je banden snel op. Hij naderde de Audi-bocht nogal langzaam, maar toen hij mij in zijn spiegels zag accelereerde hij weg bleef op zijn lijn, gaf geen ruimte om te passeren en ruïneerde mijn snelste ronde. In de volgende ronde waren er veel gele vlaggen en kon ik mijn tijden niet meer verbeteren.Vervolgens begreep ik dat hij bij drie andere rijders hetzelfde akkefietje uithaalde. Ik vond dit geen fairplay!”

Voor autosportbegrippen kom je uit een nogal vreemd land. Kun je dat uitleggen?
Shaaban:
“De autosport begon in het Midden Oosten in 2004 met de GP van Bahrein. Je begrijpt natuurlijk dat we daar vergeleken met Europa ruim 100 jaar achterlopen en heel wat in moeten halen. Als kind had ik een passie voor auto’s en als 14-jarige zat ik op de kart. Maar ik racete pas echt toen ik al 19 was. Dat was natuurlijk erg laat. Ik ben de eerste Arabier die dit niveau bereikt heeft. Het is fantastisch dat mijn passie mij zover gebracht heeft en dat ik misschien de deur voor andere Arabische rijders kan openen.”

Je dook voor het eerst enkele jaren geleden in de A1 GP op. Was dat geen maatje te hoog?
Shaaban
: “Vanuit de Formule Ford was het eigenlijk een te grote stap. Ik zou het geen enkele beginnende rijder adviseren. Voordat ik A1 GP reed, deed ik een aantal Formule Ford wedstrijden en was overigens de eerste Arabier die ooit een Formule Ford wedstrijd in Europa won. A1 GP was voor mij een goede ervaring om te zien welke standaard je moet bereiken en hoe je dat moet doen. Voor mij was het daarna snel duidelijk dat je alleen met de Formule 3 verder kunt komen in je carrière."

shaaban_3
Vreugde na de qualifying bij het Prema Team en Basil Shaban, "Eindelijk in de Top 10
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet