NASCAR

NASCAR: Veteraan Mark Martin wint fuel economy run in Michigan

Veteraan Mark Martin heeft op de Michigan International Speedway de Lifelock 400 gewonnen nadat de koplopers Jimmie Johnson en Greg Biffle in de allerlaatste ronde zonder brandstof vielen. Voor Martin was het zijn derde overwinning dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA/NASCAR/Autostock


start_michigan
Start in Michigan van Supersnelle wedstrijd

Fuel economy run helpt Mark Martin aan de zege
De wedstrijd op de Michigan International Speedway kende slechts 3 neutralisaties, die in totaal slechts 14 ronden in beslag namen, waardoor het brandstofverbruik behoorlijk kwam te liggen. Zes ronden voor het einde nam regerend kampioen Jimmie Johnson de kop van Greg Biffle over. Mark Martin volgde met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet in hun kielzog. Johnson kon slechts vier ronden van zijn koppositie profiteren, want hij was de eerste die zonder brandstof viel. Vervolgens kwam de Ford van Greg Biffle terug aan de leiding, maar in de allerlaatste ronde viel de Roush Fenway bolide eveneens stil. De 50-jarige Mark Martin kreeg vervolgens de leiding in handen, maar ook voor hem was het krap. Met een vrijwel lege tank ging de 50-jarige veteraan als eerste over de finish gevolgd door teamgenoot Jeff Gordon.

Mark Martin: “Mijn auto was goed maar ik kon hun tempo absoluut niet bijhouden. Toen Jimmie zonder brandstof viel kreeg ik het wel even benauwd, maar ik ging het toch proberen. Als je nog driekwart ronde af te leggen hebt, wat kan je dan nog overkomen?” Vanaf de 154e ronde was het eigenlijk duidelijk dat alle deelnemers brandstof moesten sparen.

Jimmie Johnson en Greg Biffle gaven na afloop hun fouten toe.
Greg Biffle: “Jimmie Johnson reed naar me toe en ik bespaarde bepaald geen brandstof. Ik ging de strijd met hem aan en trapte gewoon het gaspedaal te diep in waardoor ik teveel brandstof verbruikte.” Biffle viel slechts naar de vijfde plek terug.Van de 200 ronden reed Johnson ruim 145 ronden op kop. Jimmie Johnson: “Ik probeer het maar positief in te zien. Wij hadden vandaag zo’n dominante auto. Gewoon pech dat wij zonder brandstof kwamen te zitten. Maar het is eenmaal niet anders.”Johnson eindigde als 22e en nog in dezelfde ronde als de leiders.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet