Formule 3

F3 Masters: Een bijzondere trofee voor de Masters-winnaar

masters_trofeeEen bijzondere trofee wacht vanmiddag op de winnaar van de Tango Masters of Formula 3. Geen stalen zilver- of goudkleurige beker, maar een fraaie trofee van kristal, met daarin gegraveerd het opschrift "Master" en de logo's van Circuit Park Zandvoort en hoofdsponsor Tango. De trofee is vervaardigd door een prominente leverancier, de firma Joska in Bodenmais in het Beierse Woud in het zuiden van Duitsland. Een erkende grootheid op het gebied van sporttrofeeën, want Joska levert bijvoorbeeld ook de kampioenstrofee van de DTM en de wereldberoemde "Kristallkugel", die door de mondiale skifederatie FIS ieder jaar worden uitgereikt aan de beste wintersporters. AUTOSPORT.NL laat het ontstaansproces van deze trofeeën zien.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


masters_glasblazen2
Het glas wordt geblazen bij een temperatuur van 1440 graden

Het kristal wordt samengesteld uit kwartszand, menie, potas, soda, natriumsalpeter, borax en een ontkleuringsstof. Bij een temperatuur van 1440 graden celcius wordt het mengsel vloeibaar en kan het in alle gewenste vormen worden geblazen. Bij Joska in het Beierse Bodenmais gebeurt dat sinds 1960. Het bedrijf, dat werd genoemd naar oprichter Josef Kagerbauer, stelt momenteel ruim 200 mensen te werk en is daarmee de grootste werkgever in de regio van het Beierse Woud, waar men behalve van het maken van glas en kristal vooral van toerisme en landbouw leeft.

masters_graveren
Met machines wordt het glas gepolijst

masters_dtm_trofee
De firma Joska levert ook de kampioenstrofee voor de DTM...

masters_kristallkugel
...en de bekende "Kristallkugel" van de FIS, de mondiale skifederatie.

"We willen met onze kristallen trofeeën de falanx van metalen bekers doorbreken", zegt Josef Kagerbauer jr., zoon van de oprichter. In de Formule 1 levert Joska onder andere de prijzen voor de Grand Prix op de Nürburgring en ook bij de 24-uursrace op de Nürburgring was Joska dit jaar verantwoordelijk voor de prijzen, net zoals bijvoorbeeld de Vierschansentournee bij het skispringen. Nu kan ook de Masters aan dit lijstje worden toegevoegd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet