Diversen

Div: Robin Frijns slaat op het juiste moment toe in kwalificatie Formula BMW Europe

480_fbmw_frijns_kwal

Precies 20 seconden voordat de rode vlag werd gezwaaid zette Robin Frijns een 1.42.507 op de klokken en daarmee had de Formula BMW rookie de sleutel tot de poleposition in handen. Nadat de baan weer werd vrijgeggeven slaagde de concurrentie er niet meer in zijn tijd te verbeteren en mag Frijns zich opmaken voor de pole tijdens de eerste race morgenochtend om 8.55 uur.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Erik van der Schaaff

De klasse Formula BMW Europe is dit weekend voor het eerst op Circuit Park Zandvoort. Natuurlijk vormt de Formule 3 het hoofdprogramma, maar ook in deze singleseater-klasse zit erg veel talent, waaronder ook twee Nederlanders, Robin Frijns en Jack te Braak.

480_fbmw_braak_kwal

De Formula BMW Europe rijdt doorgaans in het voorprogramma van de Formule 1 tijdens de Europese evenementen, maar rijdt nu gastrijders tijdens de Masters.

De 17-jarige Jack te Braak is pas dit jaar overgestapt van karting naar de autosport en hoopt tijdens de Masters op een top 10 positie.

Ook Robin Frijns is 17 jaar en debutant in de autosport nasuccessen in karting. Tijdens de openingsraces van de Formula BMW Europe in Barcelona behaalde de Maastrichtenaar twee vierde posities, waarmee hij internationaal veel lof oogstte.

480_fbmw_kwal1

In de kwalificatie wist Frijns zich weer in de schijnwerpers te plaatsen. Met nog een kleine acht minuten te gaan zette hij de snelste tijd op de klokken. Direct nadat hij zijn tijd zette werd een code rood gegeven, omdat een coureur zijn bolide in de Gerlachbocht in de banden zette. Daardoor werd de kwalificatie stil gezet. De baan werd echter al snel weer vrijgegeven en dus moest Robin Frijns nog enkele minuten op zijn tanden bijten in afwachting van wat zijn concurrenten nog uit de BMW wisten te persen.

Jack te Braak reed in de beginfase binnen de top 10, maar zag zijn beste tijd later terugglijden naar een uiteindelijk 17e startpositie.

Uitslag kwalificatie Formula BMW Europe
zaterdag 13 juni 2009, Circuit Park Zandvoort
1. Robin Frijns, (Ned), 1.42.507
2. Jack Harvey (GBR), op 0.067
3. Felipe Nasr (BRA), op 0.154
4. Kazeem Mansur (GBR), op 0.205
5. Daniel Juncadella (SPA), op 0.279
6. Facu Regalia (SPA), op 0.471
7. Jazeman Jaafar (MAS), op 0.488
8. Rupert Svendsen-Cook (GBR), op 0.601
9. David Mengesdorf (DUI), op 0.691
10. Come Ledogar (FRA), op 0.859
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet