Sportscars

Sportscars: Groeten uit Le Mans


le_mans_15

Sinds dit jaar is er een samenwerking tussen de Automobile Club de l'Ouest, die de 24 Uur van Le Mans organiseert, en de ADAC Nordrhein, organisatoren van de 24-uursrace op de Nürburgring. Er is een aantrekkelijk geprijsde gecombineerde toegangskaart voor beide races en er is afgesproken dat de beide evenementen op dezelfde datum, zoals in het verleden nog wel eens voorkwam, wordt uitgesloten. Een Franse delegatie was enkele weken geleden te gast in de Eifel, nu bezochten de Duitse organisatoren het evenement in Le Mans.

le_mans_16

In het museum van Le Mans vond de traditionele persconferentie van de ACO plaats, waar werd gesproken over de toekomstplannen voor de lange-afstandsrace. In het museum staat de meest recente aanwinst, een Cadillac-Northstar-LMP1, zoals die in 2002 deelnam aan de 24 Uur van Le Mans. "Beter in het museum dan in de failliete boedel bij General Motors", was de reactie van enkelen aanwezigen.

le_mans_17

Audi stelde de winnende R10 TDI van vorig jaar in bruikleen ter beschikking, zo kondigde sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich tijdens de ACO-persconferentie aan. De auto werd officieel onthuld.

le_mans_22

Als hospitality heeft Audi in Le Mans, net als in voorgaande jaren, de beschikking over het Energy Station van Red Bull, dat normaal gesproken in de Formule 1 dienst doet. Het complex werd van Monaco direct naar Le Mans getransporteerd. Ernaast in de paddock staat de hospitality van het Kolles-Audi-team, tot vorig jaar nog in gebruik bij Yamaha in de MotoGP. Ook niet echt klein, maar in vergelijking met de Audi-hospitality ernaast valt de unit volledig in het niet.

le_mans_20

Het bijprogramma stelt in Le Mans in de regel niet zoveel voor. Dat hoeft ook niet echt, want de race zelf is al belangrijk genoeg. Dit jaar rijden er wat eigenaren van fraaie klassieke raceauto's met hun bolides in de Le Mans Legends-race en is er een wedstrijd van de nieuwe Formule Le Mans-serie, een merkenklasse met LMP2-achtige prototypes, waarvan het startveld met slechts 14 auto's matig is. In het Le Mans Legends-veld is ook een landgenoot actief, namelijk Jos Koster met de schitterende ex-Racing Team Holland-Porsche 904. De andere Nederlandse deelnemer in het veld is C.L. van Lanschot met een Austin Healey 3000 Mk1.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet