Formule 3

F3 Masters: Volop spektakel tijdens Tango Masters of Formula 3

pb_tango_masters_1

Van 12 tot en met 14 juni is Circuit Park Zandvoort opnieuw gastheer voor de Tango Masters of Formula 3, één van de belangrijkste autosportevenementen van het seizoen in ons land. Na een afwezigheid van twee jaar keren de Masters of Formula 3 weer terug op Circuit Park Zandvoort, waar het evenement in 1991 voor de eerste maal werd georganiseerd. Ook de negentiende editie belooft volop spektakel.

Tekst: PR
Foto’s: Chris Schotanus, Essay Produkties

De modus is bekend: tijdens de Tango Masters of Formula 3 komen de beste rijders uit de Formule 3 Euro Serie en het Brits Formule 3-kampioenschap tegen elkaar in actie. Ze strijden om de prestigieuze titel van de beste Formule 3-rijder van Europa. In het verleden wisten coureurs als David Coulthard, Jos Verstappen, Tom Coronel, Christian Klien en Lewis Hamilton de race al te winnen. Velen van hen stootten uiteindelijk door naar de Formule 1 en wisten door hun succes bij de Masters de aandacht van de teambazen in de hoogste divisie van de autosport al op zich te vestigen.

Twee Nederlanders aan de start
Dit jaar staan er met Henkie Waldschmidt en Renger van der Zande twee Nederlandse coureurs aan de start van de Masters. Waldschmidt en Van der Zande reden ook vorig jaar al tijdens de Masters, die toen werden verreden in het Belgische Zolder. Carlo van Dam, die vorig jaar Japans Formule 3-kampioen werd en het jaar ervoor de titel won in de Duitse ATS Formule 3-Cup, heeft zich van de week moeten terugtrekken voor de race.

Jules Bianchi
De Masters-winnaar van vorig jaar, de Fransman Jules Bianchi, is er ook dit jaar weer bij om zijn titel te verdedigen. Een redelijk uniek feit, want dat gebeurde slechts twee keer eerder. Fabio Carbone, de winnaar van 2002, kwam het jaar erna terug en ook de winnaar van 2007, de Duitser Nico Hülkenberg, probeerde een jaar later zijn titel te verdedigen. Tot nu toe is het echter nog geen enkele rijder gelukt om de Masters tweemaal te winnen. Ook voor Bianchi wordt dat lastig, want hij krijgt te maken met sterke concurrentie, bestaande uit zo’n 35 opponenten afkomstig uit negentien verschillende landen.

Formula BMW Europe voor het eerst op Zandvoort
De Formule 3 staat in het middelpunt, maar is zeker niet de enige klasse die tijdens de Tango Masters of Formula 3 in actie komt. Zo is ook de Formula BMW Europe voor de eerste maal te gast op Circuit Park Zandvoort. De formulewagenklasse, die normaliter vooral in het voorprogramma van de Europese Formule 1-Grands Prix rijdt, is bedoeld voor jonge rijders die hun eerste stappen zetten in de autosport. Er zijn twee Nederlanders actief in het internationale startveld: Robin Frijns en Jack te Braak. Andere ambitieuze jonge rijders, en ook een aantal routiniers, komen in actie in de Formule Ford, een klasse die al ruim veertig jaar een vaste waarde is in de autosport.

EuroBOSS
Ook de EuroBOSS-serie is tijdens de Tango Masters of Formula 3 te gast op Circuit Park Zandvoort. Liefhebbers weten wat dit betekent: Formule 1-auto’s van enkele jaren geleden en andere krachtige en spectaculaire formulewagens brengen heel wat vermogen op het asfalt. Dat kan ook worden gezegd van de Dutch Supercar Challenge met krachtpatsers als de Porsche 997 GT3 RS, Corvette Z06 GT3, V8 Star Passat en de imposante Marcos LM 600.

Swift Cup en BRL
Het programma tijdens de Tango Masters of Formula 3 wordt afgerond door de Formido Swift Cup, de altijd spannende merkenraceklasse waarin beginnende toerwagenrijders en –rijdsters de fijne kneepjes van het racevak kunnen leren, en de BRL, de klasse met fraaie silhouet-toerwagens die ook altijd voor spannende races zorgt.

Drie dagen vol spektakel
Op vrijdag 12 juni zijn er vrije trainingen en kwalificaties voor een aantal klasses. Op zaterdag komt de Formule 3 voor de eerste keer in actie met een testsessie en in totaal vier kwalificatieheats, aangevuld met de eerste races van de Formule Ford, de Formido Swift Cup, de EuroBOSS en de Dutch Supercar Challenge. Op zondag is er vanaf 9.00 uur al een vol programma met in totaal tien races. De Formule 3-race is daarbij uiteraard het hoogtepunt, deze wedstrijd start om 14.00 uur en gaat over 25 ronden of een maximale tijdsduur van een uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet