NASCAR

NASCAR: Eerste Sprint Cup zege Tony Stewart in Pocono

tony_stewart_pocono

Enkele weken geleden behaalde Tony Stewart tijdens de All Star Race al zijn eerste zege, maar op Pocono won hij afgelopen weekend zijn eerste Sprint Cup-wedstrijd als teameigenaar/rijder. Voor polesitter Tony Stewart begon het weekend slecht. Na een crash in de training moest hij achteraan vertrekken.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR, Autostock, Toyota

Tony Stewart verrast op Pocono
Tony Stewart boekte op Pocono zijn 34e overwinning in de NASCAR Sprint Cup en zijn eerste overwinning in de titelstrijd als teameigenaar. De laatste keer dat een teameigenaar/rijder in de NASCAR Sprint Cup series won, geschiedde op Martinsville 1997. Toen won Ricky Rudd, die tegenwoordig als commentator bij ESPN werkt.

edwards_pocono
Ford leek lange tijd een dominante factor op Pocono


Door gebrek aan brandstof leek Stewart de zege te ontglippen, maar de sluwe vos trok al zin trukendoos open, schakelde de motor even uit in Turn 1 om brandstof te sparen en pakte de overwinning .Rouh-Fenway Ford-coureur Carl Edwards die als tweede eindigde moest eveneens zuinig met de brandstof omgaan en eindigde op 2.004 seconden achterstand als tweede. Eigenlijk voor Edwards de wedstrijd aan Stewart na de laatste stop onder een neutralisatie in de 159e ronde. Die neutralisatie werd vanwege lichte regenval met zeven ronden verlengd.

Edwards: “Ik denk niet dat Tony nog meer brandstof had kunnen besparen, maar hij deed het perfect. Ook wij hadden een uitstekend brandstofverbruik en deden het uitstekend.” Van de eerste 159 ronden reed de Ford van Carl Edwards ruim 103 ronden op kop.David Reutimann eindigde met zijn Toyota als derde. Regerend kampioen Jimmie Johnson kwam in de laatste ronde zonder brandstof te staan en viel naar de zevende plek terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet