Formule 3

Recaro F3 Cup: Ho Pin Tung sluit seizoen in stijl af.

Ho Pin Tung sloot afgelopen weekend het Recaro F3 Cup seizoen op het Duitse Oschersleben in stijl af. De Chinese Nederlander beëindigde het seizoen met een klinkende overwinning op kampioen Peter Elkmann, nadat hij in de eerste wedstrijd op zaterdag de zege in de slotfase aan Elkmann had moeten prijsgeven. Tevens behaalde Tung met zijn overwinning derde plek in het kampioenschap.

 Ho  Pin finish

Ho Pin Tung juicht, hij sluit het seizoen af met een klinkende overwinning.

Race 1
Het wedstrijdverloop tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag werd door achterblijvers beïnvloed. Vanaf de eerste startrij versloeg Ho Pin Tung met zijn JB Motorsport Dallara direct pole-sitter Peter Elkmann en behield vrijwel de gehele wedstrijd de leiding in handen. Kampioen Peter Elkmann profiteerde van het feit dat Ho Pin Tung vooral in de slotfase door achterblijvers werd opgehouden. Vier ronden lang wist Ho Pin door verdedigend rijden Elkmann achter zich te houden, maar in de allerlaatste ronde greep Elkmann zijn kans en greep de leiding, terwijl Tung ook nog met moeite de snel oprukkende Ier Michael Devaney achter zich wist te houden. Nog minder verging het zijn teamgenoot Ferdinand Kool, die in de negende ronde door de gelapte Tsjech Petr Samek in de Hotelkurve werd geëlimineerd. Devaney's teamgenoot Martin Hippe eindigde als vierde, gevolgd door Pascal Kochem en Frank Kechele. Laatstgenoemde kwam voor het team van Midland F3 Team uit en startte voor de tweede wedstrijd vanaf de eerste startrij. In de allerlaatste seconde wist Ho Pin Tung hiervoor de pole te veroveren.

Race 2
Midland F3 coureur Frank Kechele veroverde direct de kop, maar in de allerlaatste vijf minuten kreeg Kechele zowel met overstuur als achterblijvers te kampen, waardoor hij voor Ho Pin Tung en Peter Elkmann een gemakkelijke prooi werd. Ditmaal wist Ho Pin kampioen Peter Elkmann(uitkomend voor het Zwitserse Zeller Racing) volledig onder controle te houden en en won op Oschersleben niet alleen de openingsrace maar ook de Finalewedstrijd. De Ier Michael Devaney slaat met zijn HS Dallara andermaal in de slotfase toe, en verdringt Kechele, die voor het eerst onder Midland vlag uitkomt van het podium. Ondanks een aantal tegenslagen in het kampioenschap eindigt Tung met dit resultaat als derde in de Recaro Cup.Teamgenoot Ferdinand Kool eindigde als zevende in de wedstrijd, maar wordt in de eindrangschikking van het kampioenschap eveneens als zevende geklasseerd. In de Rookie Standings behaalt Kool de vierde plek.

Eindstand kampioenschap
1.Peter Elkmann(D) Dallara Spiess F304 155 pnt
2.Michael Devaney(IRL) Dallara Spiess F304 101 pnt
3. Ho Pin Tung(CHN) Dallara Spiess F304 88 pnt
4. Pascal Kochem(D) Dallara Spiess F304 79 pnt
5. Frank Kechele(D) Dallara Spiess F304 71 pnt
6. Martin Hippe(D) Dallara Spiess F304 64 pnt
7. Ferdinand Kool(NL) Dallara Spiess F304 63 pnt.

tekst en foto Willem J. Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet