Porsche Cups

Porsche Supercup: Jeroen Bleekemolen pakt derde seizoenszege in Istanbul

jeroen_bleek_wint_istanbul

Jeroen Bleekemolen heeft zondag de Porsche Supercup-race van Istanbul gewonnen. Het was zijn derde seizoenszege in vijf PSC-starts. De regerend kampioen kwam na 14 ronden als eerste over de finish voor René Rast. Patrick Huisman eindigde op Turkse bodem als 7de.

Tekst: Marc Kok
Foto: racecam.de

Bij de start is Jeroen Bleekemolen prima weg. Hij pakt vanaf poleposition de kop. René Rast volgt, met achter de Duitser de coureurs Norbert Siedler en Richard Westbrook. Laatstgenoemde heeft er zin in, want binnen een paar bochten heeft plek 3 te pakken.

In de rondte
In de openingsronde probeert Matt Halliday concurrent Damien Faulkner in te halen. Halliday toucheert daarbij Faulkner en maakt een mooie 360-graden spin. Even later maakt Westbrook een foutje en gaan Jiri Janak en Norbert Siedler hem voorbij. De grote rivaal van Jeroen Bleekemolen valt derhalve terug naar rang 5.

Grote voorsprong
Titelverdediger Bleekemolen en Rast lopen rap weg van de rest van het veld. In de derde ronde heeft het duo al bijna een handvol seconden voorsprong. De Aerdenhouter heeft flink wat te stellen met Rast. Bleekemolen zet in ronde 3 weliswaar de snelste raceronde neer, maar een omloop later verbetert Rast al weer die tijd.

Loeren
De baan in Istanbul is Nederlanders goed gezind. Bleekemolen won er in 2007, terwijl afgelopen jaar Jaap van Lagen als winnaar werd gehuldigd. Halfweg koers ziet het er wederom goed uit voor de Hollandse vlag. Bleekemolen leidt nog steeds voor Rast. Janak is derde, terwijl Westbrook de vierde stek heeft afgesnoept van Siedler. Patrick Huisman haakt aan bij Siedler en loert op zijn beurt op de vijfde plaats.

Gaatje slaan
Met nog zes ronden te gaan, begint Bleekemolen iets weg te lopen van zijn rivaal. De koploper slaat een gaatje. Ondertussen knokt Huisman flink met Siedler. Laatstgenoemde heeft duidelijk te veel van zijn banden gevergd. Daarvan probeert de tweede Nederlander in het veld te profiteren. Omdat Siedler en Huisman bakkeleien, kan Stefan Rosina aanhaken. Nu moet Huisman ineens defensief racen in plaats van dat hij de aanval naar voren kan inzetten.

Finish
Ondertussen rijdt Bleekemolen onbedreigd naar de zege. Twee rondjes voor de finish heeft hij een voor Porsche Supercup-begrippen uitermate comfortabele voorsprong van twee seconden op Rast. De regerend kampioen doet wederom uitermate goede zaken voor het kampioenschap en boekt zijn derde seizoenszege. Rast en Janak mogen vandaag ook naar het podium. Rosina kan in de slotfase de druk van Rosina niet weerstaan en krijgt als 7de het zwartwit geblokt te zien.

Uitslag Porsche Supercup-race Istanbul:
1. Jeroen Bleekemolen
2. René Rast op 3,108 seconden
3. Jiri Janak op 15,217
4. Richard Westbrook op 18,188
5. Norbert Siedler op 26,789
6. Stefan Rosina op 28,173
7. Patrick Huisman op 28,366
8. Richard Williams op 28,990
9. Siso Cunill op 33,138
10. Luigi Ferrera op 33,508
11. Williams Langhorne op 36,107
12. Damien Faulkner op 1 ronde
13. Matt Halliday op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet