IndyCar

IRL: Hattrick voor Helio Castroneves in Texas. Doornbos 11e

Penske-coureur Helio Castroneves scoorde op de Texas Motor Speedway een hattrick. De Braziliaanse Penske-coureur komt daarmee op gelijke hoogte met zijn voormalige teamgenoot Sam Hornish Jr. die eveneens driemaal de volle winst pakte. De laatste neutralisatie in de 165e ronde besliste het duel tussen de Penske-coureurs Ryan Briscoe en Helio Castroneves.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

winners_circle_texas
Hattrick voor Helio in Texas

Laatste neutralisatie beslissende factor
De laatste neutralisatie in de 165e ronde was de beslissende factor. Tot aan de 150e ronde domineerde Ryan Briscoe met zijn Penske Dallara Honda de wedstrijd met een voorsprong van ruim 10 seconden op de concurrentie, toen de wedstrijd voor de tweede maal wegens “debris” geneutraliseerd werd. Het stelde zijn teamgenoot Helio Castroneves in staat om na de herstart Marco Andretti te passeren. Een crash van A.J. Foyt IV ruim vijftien ronden later bracht de definitieve beslissing De crew van Castroneves leverde met een 6-sec. stop fantastisch werk, waardoor Helio meer dan een halve seconde won op zijn temgenoot Briscoe en Scott Dixon. In de resterende 46 ronden volgden geen neutralisaties meer waardoor de Braziliaan andermaal in Texas de winst pakte.

16e Indycar-overwinning voor Castroneves
Voor Castroneves betekende de zege in Texas zijn zestiende Indycaroverwinning. Het verschil met zijn zwaar teleurgestelde teamgenoot bedroeg op de finish slechts 0.39 seconden. Helio Castroneves: “Een fantastisch gevoel. Met die laatste stop greep ik de kop, het was gewoon “pedal to the metal” Tot aan de 150e ronde zijn teamgenoot Ryan Briscoe was dominant maar een eerste neutralisatie voor “debris” deed zijn positie al wankelen. “Ik zag helemaal niets op de baan liggen” mopperde Briscoe, die de beslissing van de Indycar-officials ook niet in twijfel wilde trekken. “Je moet ze vertrouwen, je weet nooit of er inderdaad rommel op de baan ligt en wat voor effect het heeft. Maar als je op kop rijdt, dan wil je absoluut geen gele vlag zien. Ik wist dat het moeilijk was om te passeren. Het is gewoon frustrerend als je weet dat je tweede gaat worden. Het is erg bitter als je zo dicht bij de overwinning bent en dat die alsnog uit je handen glipt.” Voorlopig is het voor Briscoe een schrale troost dat hij alle 1038 te verrijden ronden tot nu toe in de Indycar-series heeft afgelegd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet