Formule 2

GP2: Vitaly Petrov wint in Turkije, weer straf voor Giedo van der Garde

giedo_turkije_race

De Rus Vitaly Petrov heeft met een voorsprong van ruim 6,5 seconden op Luca Filippi de eerste GP2 wedstrijd van het weekend in Istanbul gewonnen. Davide Valsechhi eindigde als derde.

Tekst Willem J. Staat / PR
Foto: PR

Petrov legde basis in de tweede ronde
De Rus Petrov legde in principe de basis voor zijn overwinning in de tweede ronde toen hij in de laatste bocht aan de binnenkant van Nico Hülkenberg voorbij ging. Hoewel beiden erg wijd gingen, wisten zij contact te vermijden. Beiden konden van hun tegenstanders iets weglopen. Op het moment dat Andreas Zuber aan Hülkenberg voorbij ging werd laatstgenoemde door Alvaro Parente aardig in de problemen gebracht. De Portugees spinde in 12 ronden voor het einde van de baan waarop de wedstrijd met een safetycar geneutraliseerd moest worden.

Bij het uitkomen van de pits wisten Filippi en Zuber ternauwernood een touché te vermijden. Petrov profiteerde daarvan en kon zijn voorsprong verder uitbreiden. Met zijn overwinning verstevigde Petrov zijn tweede plek in de stand van het kampioenschap, twee punten achter zijn teammaat Romain Grosjean die in het kampioenschap de leiding heeft. Omdat er tijdens de wedstrijd behoorlijk wat incidenten te noteren vielen kunnen de sportcommissarissen een lange avond tegemoet zien. Zeker omdat er tijdens de kwalificatie gisteren ook al een aantal deelnemers gele vlaggen negeerde en op de startgrid moest worden teruggezet.
 
Straf voor Giedo
Giedo van der Garde eindigde in de GP2-wedstrijd als zevende. Echter, na de race kreeg hij opnieuw straf, omdat hij de safetycar ingehaald zou hebben. Het betekent dat Van der Garde zondag bijna vanaf de laatste plaats zal starten, want naast 25 seconden straftijd op de uitslag van zaterdag, wordt hij ook nog eens tien startplaatsen teruggezet. "Dit is balen", zei Giedo van der Garde. "Grosjean en ik zaten heel dicht achter elkaar en de safetycar kwam echt vlak voor ons naar buiten. Het was echt kiele-kiele, maar de wedstrijdleiding vond het nodig om zwaar te straffen. Zonde, want zo verlies ik niet alleen de punten van de zevende plaats, maar ook de eerste startrij voor morgen. De race was geweldig, trouwens. Ik had een prima start, won gelijk twee plaatsen en kon een aantal jongens inhalen. Met de pitstop wonnen we nog een plekje en ik dacht gewoon een proma uitgangspositie te hebben voor morgen. Dat is dus nu allemaal van de baan en ik baal echt ontzettend. Maar goed, regels zijn regels en ik heb het te accepteren, ook al vind ik de straf wel wat overdreven."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet