IndyCar

IRL: Dan Wheldon wint openingswedstrijd in Miami

De Brit Dan Wheldon, voormalig sparring partner van Jacky v.d Ende in de Formule Ford won de IRL opener op Homestead voor het team van AGR Racing.
De wedstrijd werd overschaduwd door een zware crash veroorzaakt door de Japanner Matsuura.


Na een herstart in de 158e ronde verloor de IRL Rookie 2004 Kousuke Matsuura de controle over zijn bolide, waarbij maar liefst acht autos betrokken waren. Alleen debutante Danica Patrick werd met een lichte herenschudding ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.
Matsuura, Sharp, Dixon, Herta, Carpentier, Scheckter en Herta bleven ongedeerd.
Het was de grootste crash in de IRL sinds Atlanta 2001 waarbij elf bolides betrokken waren.

Hoewel de Brit Dan Wheldon voor het AGR Team van de 200 te verrijden ronden er 158 aan de leiding reed, leken de Chevrolet motoren eindelijk weer competitief te zijn. Pole Sitter Tomas Scheckter leek eveneens uitstekende kansen te hebben op de overwinning voordat hij bij de megacrash betrokken raakte. Teameigenaar John Barnes maakte Matsuura heftige verwijten. Volgens Barnes moest Matsuura, die in 2004 ook al bij diverse incidenten betrokken maar naar zijn kamikazeland terugkeren. Matsuura erkende zijn fout volledig en bood in een PR statement zijn excuses aan.
Indirecte aanleiding voor de re-start en neutralisatie werd veroorzaakt door een grasbrandje, dat achteraf grote gevolgen had.
Ook het gerenommeerde Penske Team maakte met de Toyota motoren een goede competitieve indruk, in tegenstelling tot Ganassi Racing.
De geruchten worden in de VS overigens steeds sterker dat de Nieuw Zeelander Scott Dixon, die in 2003 de titel won, nog deze zomer als testrijder in de F1 in actie gaat komen...

Het debuut van Ryan Briscoe werd gekenmerkt door typische rookie fouten zowel in de training als wedstrijd. Briscoe crashte in de muur, terwijl Tomas Enge en Dario Franchitti met mechanische problemen in de aanvangsfase van de wedstrijd aan de kant moesten.

telst Willem J. Staat

UITSLAG
1. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
2. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Toyota 200 ronden
3. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Vitor Meira(BR) Panoz Honda 200 ronden
5. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 200 ronden
6. Darren Manning(GB) Dallara Toyota 200 ronden
7. Patrick Carpentier(CDN) Dallara Toyota 199 ronden
8. Alex Barron(USA) Dallara Toyota 199 ronden
9. A.J. Foyt IV(USA) Dallara Toyota 196 ronden
10. Paul Dana(USA) Dallara Toyota 192 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet