Formule 1

Formule 1: Räikkönen wint Japanse spektakelrace

Vanuit het achterveld gestart heeft Kimi Raikkonen zijn mooiste race uit zijn carrière gereden. De Fin, die toch al bekend staat om zijn mooie inhaalacties, liet deze race duidelijk zien dat wanneer hij niet zoveel technische problemen heeft, hij duidelijk in de snelste wagen van het veld opereert. Met een inhaalactie in de laatste ronde op Fisichella pakt hij zijn zevende overwinning van het seizoen. Fisichella en Alonso deden echter exact wat ze moesten doen. Zoveel mogelijk punten in teambelang scoren. Met een tweede en derde plek pakken ze meer punten dan Mclaren, die door het uitvallen van Montoya alleen met de punten van Raikonen genoegen moest nemen.

Door Pieter de Boer

Terwijl gisteren op een nat circuit de kwalificatie verrassend verlopen is, rijd het veld vandaag op een volledig droog en zonnig circuit een spectaculaire race. Al direct aan het begin van de race gaat het fout, wanneer Montoya de controle over zijn wagen verliest na een toucher met Villeneuve en hem pardoes inde bandenstapel parkeert. Een safetycar is het gevolg. Als deze, na het opruimen van Montoya’s wagen, van de baan afgaat en de herstart plaats vind, ligt ex-wereldkampioen Schumacher al op plaats zeven. Vanaf de veertiende plaats gestart laat de Duitser enige flair zien van de voorgaande jaren, toen zijn Ferrari oppermachtig was aan de rest van het veld. Overigens zal de Duitser niet verder kunnen klimmen. Hij finished zijn race op plaats zeven, terwijl de mannen Alonso en Raikonen, die achter hem gestart waren, hem weten te passeren en voor hem te finishen.

De man die zich opnieuw belachelijk weet te maken is Takuma Sato. De Jappenner lijkt alle steun aan het verliezen te zijn van zowel BAR als Honda. In het nauw gedreven maakt Sato rare sprongen en schuwt daarbij het verpesten van andermans races niet. Eens te meer bevestigde hij dit deze race. Al bij de start moet hij een nieuwe neus halen na een toucher met Barrichello en halverwege de race ramt hij na een onbezonnen inhaalactie Trulli van de baan. Terwijl Sato zijn weg kan vervolgen, is het einde race voor de Italiaan Trulli. Deze is niet te spreken over de zoveelste kamikazeactie van Sato. Zeker na zijn toucher in Spa met Michael Schumacher had Sato toch twee maal moeten nadenken om opnieuw een dergelijke inhaalactie te wagen. Helaas bleek het tegendeel waar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet