BTCC

Div: Sport Kort: Brits F3, GT en Formule Ford, Indy Lights, IFM, BTCC, WEC FR 2.0, Formule Nippon

Met de Pinksterraces, DTM, WTCC en Indycars werd er flink veel afgeracet afgelopen weekend. Maar er waren nog veel meer wedstrijden. Hier een round-up in Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

Brits Formule 3
Renger van der Zande heeft drukke Formule 3-weken. Komend weekend zit hij op Hockenheim, de week erna de Masters of F3 op Zandvoort en afgelopen weekeinde was de Nederlander actief op Rockingham. Hoewel Van der Zande de snelheid er goed in had zitten, zag hij beide manches de finish niet. "Ik baal hier echt enorm van'', zei Renger. "In de eerste race had ik de beste start en lag ik op kop, toen Daniel Ricciardo achterop kwam en mijn achtervleugel eraf reed. Ik kon nog in de pits een nieuwe vleugel halen, maar lag vele ronden achter. Ik heb met een kromme auto nog wel de snelste ronde gereden, dus het tempo was duidelijk weer snel. In de tweede race werd ik van de baan gereden door Nick Tandy, maar dat was een raceongeluk. Hij werd zelf ook geraakt en schoof in mijn zijkant. Ik knalde in de banden en de race was voorbij.'' De winst ging naar de Zweed Ericsson.

Brits Formule Ford
Rogier de Wit was afgelopen weekend op Rockingham actief in de Britse Formule Ford. De broer van Suzuki Swift-rijdster Maaike de Wit noteerde tijdens de drie verreden races twee tweede plaatsen en een vijfde stek. De Wit claimde bovendien de snelste ronde in race 3. De zeges gingen naar Josef Newgarden en tweemaal naar James Cole. Rogier de Wit staat gedeeld vierde in het kampioenschap, Liroy Stuart bivakkeert op plek 7.

Indy Lights
Zonder Junior Strous (die tijdens Pinksteren de Dutch GT4 op Circuit Park Zandvoort reed) raceten de Indy Lights op de Milwaukee Mile. Mario Romancini, die pas zijn derde ovalrace afwerkte, werd de verrassende winnaar in de 100 mijl lange wedstrijd. Romancini leidde van start tot finish. Kampioenschapsleider J.R. Hildebrand claimde de tweede stek. Sebastian Saavedra was de nummer 3. Over drie weken komen de Indy Lights weer in actie. Iowa is dan de plaats van handeling.

International Formula Masters
Dennis Retera en Kelvin Snoeks hebben weinig plezier beleefd aan het IFM-weekend in Valencia. De Nederlandse rijders van AR Motorsport kwalificeerden zich als langzaamsten: 15de en 16de. De twee races werden vervolgens puntloos afgelegd. In de eerste heat werden beide Hollanders niet geklasseerd. Deze race werd een prooi voor Fabio Leimer, die ook de leider is in het tussenklassement. De tweede manche, gewonnen door Kasper Andersen, eindigde Retera als 11de en Snoeks als 13de. Retera staat nu 7de in de rangschikking met 6 punten.

WEC Formula Renault 2.0
De Spanjaard Albert Costa heeft uitstekende zaken gedaan. Hij won beide WEC Formula Renault 2.0 races op Magny-Cours. Costa heeft ruim de leiding in het klassement. De Fransman Nathanaël Berthon werd op zijn thuiscircuit beide heats de runner-up. Jean-Eric Vergne, die de tweede race als derde finishte, staat tweede op de totaalranglijst.

BTCC
In het Britse Touring Car kampioenschap hebben Colin Turkington (twee overwinningen) en James Thompson op Oulton Park de zeges weggekaapt. Matt Neal blijft aan de leiding in de titelstrijd, als is de Noord-Ier Turkington nu wel tot op twee punten (109 om 111) genaderd. Neal probeert dit seizoen zijn derde BTCC-kampioenschap binnen te hengelen. Hij won al eerder in 2005 en 2006.

British GT
Terwijl op Zandvoort de Nederlandse GT’s aan het scheuren waren, deden de Britse collega’s dat op Rockingham. De Ginetta G50’s van Barwell Motorsport hadden het goed voor elkaar en wonnen beide manches. Ginetta won niet eerder een overall-race in het Britse GT-kampioenschap, dus was er bij het merk een feestje na afloop.

Formule Nippon
Op de Twin Ring Motegi kwamen de coureurs uit de Formule Nippon in actie. Na 52 ronden wedstrijd bleek Takashi Kogure de rapste rijder. Hij had op de finish dik 8 seconden voorsprong op Benoit Treluyer. Ook Hiroaki Ishiura mocht, als de nummer drie, naar het podium. De toeschouwers zullen niet echt veel plezier hebben beleefd aan de race. Van de amper 13 deelnemers haalden slechts zeven de finish.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet