NASCAR

NASCAR: Sterke voorstelling Jimmie Johnson in Dover

Regerend NASCAR Sprint Cup kampioen Jimmie Johnson was op zijn sterkst na een kleine tegenslag in de 400 tellende wedstrijd op Dover. Toen de crewleden van Hendrick Motorsports elkaar bij een pitstop in de weg liepen viel Johnson naar de 8e plek terug.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Autostock

dover
Op de tribunes in Dover was het in ieder geval geen crisis zoals men op de achtergrond
bij de pitstop van Greg Biffle ziet.


Fraaie eindsprint Jimmie Johnson
In de laatste 25 ronden van de wedstrijd kreeg Johnson de koplopers Tony Stewart en Greg Biffle weer in het vizier. Met nog drie ronden te gaan haalde Johnson Tony Stewart met een fantastische manoeuvre aan de buitenkant in. “Ik startte als achtste, achteraf gezien was het een heel prettige dag voor ons. Met een aantal auto’s in de pitlane was ik niet helemaal zeker wat er zou gaan gebeuren. Maar ik deed wat ik moest doen. Voordat ik het wist was ik in Turn 4 aan een aantal tegenstanders voorbij. Ik vond een nieuwe lijn en kon op die manier aan Greg Biffle(Ford) voorbijgaan, maar die werd op zijn beurt weer gepasseerd door Tony Stewart. Daardoor kon ik korte metten met hem maken. Het duurde enkele ronden want eigenlijk wist ik nog niet eens welke kant de auto op zou glijden. Maar ik hield hem onder controle en kon aan hem voorbij gaan.” Van de 400 ronden tellende wedstrijd voerde Johnson overigens ruim 298 ronden het veld aan.

Het was trouwens toch al een goede dag voor Hendrick Motorsports, want Dale Earnhardt, die in de media onder vuur lag, werd dankzij zijn nieuwe interim crewchief Lance McGraw 12e, nadat Tony Eury Jr. bij gebrek aan resultaat bij Hendrick Motorsports afgelopen week het veld had moeten ruimen. Dale Jr. startte als 22e en eindigde uiteindelijk als 12e nadat hij geruime tijd de vierde plek bezet had. Voorlopig was het zijn beste resultaat in drie races, want het gemiddelde bij Dale Jr. lag de laatste wedstrijden op plek 27. “Ik had een goede communicatie en wij konden de auto tijdens de wedstrijd iets beter maken. Deze lijn moeten wij voortzetten.”

Tony Stewart kwalificeerde zich als 31e en staat nu voorlopig aan de leiding in het klassement van de NASCAR Sprint Cup. Sinds de legendarische Alan Kulwicki in 1993 heeft geen enkele teameigenaar/rijder meer de titelstrijd aangevoerd. “Het was erg prettig om tegen Jimmie te racen. Hij had gewoon de beste auto vandaag en daar hoef ik mij niet voor te schamen. Maar het is wel erg “cool” om als teameigenaar/coureur de titelstrijd aan te voeren.”

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
2. Tony Stewart Chevrolet 400 ronden
3. Greg Biffle Ford 400 ronden
4. Matt Kenseth Ford 400 ronden
5. Kurt Busch Dodge 400 ronden
6. Kasey Kahne Dodge 400 ronden
7. Carl Edwards Ford 400 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
9. Casey Mears Chevrolet 400 ronden
10.Mark Martin Chevrolet 400 ronden.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet