IndyCar

IRL: Castroneves wint Indy 500

indy500_start.jpg
Het Penske-team (vooraan winnaar Helio Castroneves) zegevierde in Indy


Helio Castroneves heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de Indy 500 op zijn naam geschreven. In een race die weinig inhaalacties, maar wel flink wat crashes en neutralisaties kende, eindigde de Braziliaanse coureur van het Penske Racing-team voor de Brit Dan Wheldon en de Amerikaanse Danica Patrick. Robert Doornbos verloor eerst veel tijd vanwege een beschadigde wielophanging en moest uiteindelijk de strijd staken vanwege een remdefect.


Tekst: René de Boer
Foto's: HC Media/Mark en Ed Heuvink


Hollywood had het niet beter kunnen bedenken. Een paar weken geleden nog stond Helio Castroneves samen met zijn zus voor het gerecht, niet zeker of hij de komende jaren ooit nog in een raceauto zou kunnen zitten. Ze werden verdacht van het wegsluizen van gelden aan de Amerikaanse fiscus voorbij, deels via een BV in Nederland. In totaal waren er zes aanklachten tegen de coureur, maar in alle gevallen volgde uiteindelijk vrijspraak, de laatste pas afgelopen vrijdagmiddag. Nu kan de Braziliaan alle narigheid achter zich laten. En hij beantwoordde alle ellende op de duidelijkste manier die een mens zich kan indenken: door de gang van zaken in de Indy 500 totaal te domineren. Hij pakte zijn derde pole, hij was de snelste in de afsluitende vrije training op “Carburation Day”, hij won met zijn Penske-team de pitstopcompetitie en hij schreef de race op zijn naam.

indy500_win.jpg
Winnaar Helio Castroneves met zijn team als "Spidermen" in de hekken

Select gezelschap

Voor Castroneves was het na zijn eerdere successen in 2001 en 2002 zijn derde overwinning in de klassieke race, waarmee hij nu samen met Louis Meyer (1928, 1933, 1936), Wilbur Shaw (1937, 1939, 1940), Mauri Rose (1941, 1947, 1948), Johnny Rutherford (1974, 1976, 1980) en Bobby Unser (1968, 1975, 1981) tot een zeer select gezelschap behoort. Drie rijders wonnen de Indy 500 drie keer (AJ Foyt, Al Unser en Rick Mears), maar de kans is zeer reëel dat Castroneves ook dit record evenaart en misschien wel verbetert. In de vorm waarin hij nu is, kan hij nog jaren door. Dat hij emotioneel was na zijn zege, viel best te begrijpen. Er is de afgelopen weken genoeg rondom hem en zijn familie gebeurd. Hij dankte vooral teambaas Roger Penske: “Die heeft me mijn leven teruggegeven”. Ook de fans werden uitgebreid bedankt: “Al die mensen die in me zijn blijven geloven!” Castroneves klom op zijn bekende “Spiderman”-manier in het hek voor de tribune en vierde zijn succes met zijn fans. Een mooi moment.

Teamsucces voor Penske
Dat was het ook voor teambaas Roger Penske, die voor de vijftiende maal als eigenaar in Indy won, een nieuw record. “Ik moet nu het kenteken van mijn auto laten aanpassen. Daar staat 1INDY14 op, maar dat moet 1INDY15 worden”, aldus Penske. Voorafgaand aan de race had die andere succesvolle teambaas, Chip Ganassi, Penske aangeduid als “de maatstaf”. Ganassi’s rijders Dario Franchitti en Scott Dixon bepaalden gedurende de eerste helft van de race grotendeels de gang van zaken en wisselden elkaar een aantal keren aan de kop van het veld af. Uiteindelijk liepen ze beide de overwinning mis door tijdverlies tijdens pitstops. Ook Ryan Briscoe, die zo’n tien ronden lang het veld aanvoerde, verspeelde zijn kans op de zege. De Australische Penske-rijder moest twee extra pitstops maken: één keer vanwege een chronisch gebrek aan grip, waardoor hij bij een herstart terugviel van de eerste naar de negende plaats, en de tweede keer omdat er te weinig ethanol in zijn auto zat. Castroneves had al deze problemen niet en reed de overwinning naar huis, al kreeg ook hij de zege niet cadeau. “Vanaf het begin hadden we problemen met de radio en ook de versnellingsbak deed bij de pitstops een beetje raar”, verklaarde hij. “Verder was de auto goed, we hebben er de hele race niets aan veranderd.” Achter Castroneves eindigde Dan Wheldon enigszins onopvallend als tweede, terwijl Danica Patrick haar beste prestatie ooit in Indy leverde en als derde over de eindstreep kwam.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet