VLN

Div: Records sneuvelen tijdens 24 U Nurburgring

Tijdens de 37e editie van de 24U Nürburgring sneuvelde niet alleen het afstandsrecord (bijna 100km meer afgelegd door de winnende combinatie) maar ook nog eens het hitterecord. Ruim 235.000 toeschouwers waren getuige van een fantastische langeafstandswedstrijd die ruim 18,5u duurde. Daarna stabiliseerden de posities zich.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

winnende_manthey_porsche
De Manthey Porsche op zijn thuiscircuit op weg naar de overwinning.


Tiemann recordhouder op de Nürburgring
Na 18,5 uur begonnen de kaarten enigszins te vallen. De Mantey Porsche 911 GT3 RSR van de combinatie Bernhard/Lieb/Dumas/Tiemann nam definitief de leiding nadat de Audi No 99 van Basseng/Fássler/Rockenfeller/Stippler in de buurt van “Hohe Acht” plotseling stilviel. Ook bij Manthey Raing werd men door pech achtervolgd. De tweede Porsche 911 GT3 Cup S van de combinatie Collard/Henzler/Lietz/Werner bleek bij een routinestop over een kapotte aandrijfsas te beschikken. Een 20 minuten durende reparatie kostte uiteindelijk de tweede plaats. Uiteindelijk ging die naar de combinatie Ant/Hemroulle/Kaffer/Luhr. Christian Abt. Dit was gewoon een 20 uur durende Sprintwedstrijd. Zoiets heb ik in mijn carrière nog niet blijft. Daarom hebben wij ook besloten om toch wat gas terug te nemen.” Het leverde de Audi R8LMS bij zijn debuut direct een podiumplek op.

finish_2009
De Manthey Porsches kwamen 3,5 minuut te vroeg over de finish en moesten nog
een extra ronde afleggen. Daarmee verbeterden zij het record van de wedstrijd.

Spannendste 24 Uurswedstrijd ooit
Voor teameigenaar Olaf Manthey was het duidelijk. Dit was de spannendste 24 Uurswedstrijd die ooit op de Nürburgring heeft plaatsgevonden. Ook de recentelijke veranderingen in het reglement hebben tot het succes van deze wedstrijd bijgedragen. In de Top 10 konden dit jaar meerdere merken voor de overall overwinning strijden.

carlo_vlag_vw
Grote vreugde bij Carlo van Dam bij zijn eerste
24U podium.

Nederlanders op het podium
Voor een deel van de Nederlandse delegatie verliep de 24 Uur pechvol, maar ook succesvol. Zo was Carlo van Dam met de Scirocco GT24 eindigde als 20e algemeen en 3e in de SP3 T-klasse. Een fantastische prestatie. Ook de BMW Z4 van de combinatie Weijers/Machielse//Swart en Collel eindigde in de SP5 als derde en pakte een fraaie podiumplek, alhoewel afgelopen vrijdag uitrijden nog het devies was. Eric Weijers na zijn ochtendstint op de zondag: “Op sommige stukken was het best wel nevelig. Je moest extra alert zijn, maar ik zag tijdens mijn stint de vermoeidheid toeslaan. In één ronde zag ik diverse deelnemers van de baan crashen. Daardoor werd het wel wat prettiger en het rijden aangenamer.” In het algemeen klassement eindigde het team als 44e. Voor Weijers was het zijn tweede deelname aan de 24U. IN 2008 viel het team na 19 uur uit.

eric_weijers
Prachtige derde plek in de klasse  voor Weijers/Michielse/Swart/Colell. Zij eindigden als
44e algemeen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet