Porsche Cups

Porsche Supercup: Westbrook wint Monaco, Bleekemolen weer op podium

jeroen_bleek_straten_monaco_2009

Richard Westbrook heeft vanmorgen de Porsche Supercup-race van Monaco gewonnen. De tweevoudig kampioen was in de straten van Monte Carlo na 16 ronden de rapste. Jeroen Bleekemolen pakte als nummer drie wederom een podium. Patrick Huisman finishte als 9de.

Tekst: Marc Kok
Foto's: racecam.de

Aan de race in Monaco doen 23 coureurs mee. Dat zijn er al weer een stuk meer dan de 14 waarmee het seizoen in Bahrein was begonnen. Zo is vandaag onder meer Alessandro Zampedri, de kampioen van 2005, er weer bij.

Start
Bij de start is het veld zonder problemen weg. Polesitter Richard Westbroook behoudt de leiding voor René Rast. Jeroen Bleekmolen blijft derde. Stefan Rosina weet de Italiaanse nieuwkomer Andrea Belicchi te verschalken en pakt P4. Matt Halliday is 6de, Damien Faulkner 7de en Alessandro Zampedri 8ste. Patrick Huisman blijft op zijn startpositie hangen en is 12de.

Wegrijden
In de openingsfase rijden Westbrook en Rast iets weg van Bleekemolen en de rest. Westbrook heeft er goed de sokken in. Want zowel in de tweede, derde als vierde omloop zet hij de snelste raceronde neer. Rast volgt op een halve tel, Bleekemolen op zo’n anderhalve seconde. Huisman rukt op naar P10, mede door het uitvallen van Richard Williams die een touché tegen de vangrail moet bekopen.

Weinig duels
Er zijn in de beginfase weinig duels. Het is vooral treintje rijden. In de vijfde toer weet Westbrook wederom de rapste chrono te noteren. De Brit lijkt niet te kloppen vandaag. Bleekemolen heeft de top twee inmiddels moeten loslaten en dient halfweg koers Rosina en Belicchi van zich af zien te houden.

Spin
In de 9de ronde gaat het mis voor Zampedri. De Italiaan spint in de rondte en ziet zijn 8ste klassering in rook op gaan. Norbert Siedler (nu 8ste) en Patrick Huisman (9de) rukken daardoor een plekje op. Gastrijder Robert Hissom valt uit. Zijn bolide, die eerder al een keer in de rondte was gegaan, verliest alle tempo.

Slotfase
Met nog drie ronden te gaan kruipt René Rast in de kont van Richard Westbrook. Maar de Brit, die dit seizoen ook erg succesvol is in de FIA GT (al twee zeges), geeft geen krimp. Bleekemolen moet nog hard werken om zijn podiumplaats veilig te stellen. Rosina en Belicchi blijven pushen. Uiteindelijk finisht de race na 16 ronden zonder spectaculaire inhaalacties en bleken de kwalificatie en de start van de race weer allesbepalend voor de einduitslag. Westbrook wint zijn tweede seizoensrace op rij en verdringt daarmee Patrick Huisman van de tweede positie in het tussenklassement. Bleekemolen blijft riant koploper en gaat met 16 punten voorsprong naar de volgende Porsche Supercup-manche (in Istanbul) toe.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet