VLN

Spannende openingsfase 24U Nurburgring. Pech voor Nederlanders

De 37e editie van 24 Uur Nïrburgring kende een uitermate spannende openingsfase. Vooral tijdens het eerste uur leek de wedstrijd meer op een korte sprint race dan een langeafstandswedstrijd, die dan ook uiteraard zijn tol eiste. Enkele favorieten overleefden het eerste uur niet, terwijl Tom Coronel en Dillon Koster door pech werden achtervolgd.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

ford_op_kop
Prachtig duel in de openingsfase tussen de Ford GT3 en de Manthey Porsche.
Een langzamere deelnemer maakte er helaas een einde aan.

Spannende openingsfase
De wedstrijd kende een spannende openingsfase waarbij de Ford GT3 van Dirk Adrof en de Manthey Porsche 811 GT3 RSR elkaar werkelijk niets cadeau gaven. In de zesde ronde kon Dirk Adrof contact met een achterblijver niet meer vermijden en viel na een fraaie spin en een lichte touché buiten de top 10, waardoor de Manthey Porsche van Marc Lieb direct de kop kon overnemen. De Manthey Porsche No.1 van de combinatie Bernhard/Lieb/Dumas/Tieman werd gevolgd door de Phoenix Racing Audi R8 LMS van Basseng/Fässler/Stippler/Rockenfeller.en de tweede Manthey Racing Porsche van Emmanuel Collard, Wolf Henzler/Richard Liets/Dirk Werner. Ook bij Audi werd men door pech achtervolgd. Mattias Ekström kwam in de eerste ronde al tot stilstand nadat hij door een concurrent geraakt was. Daarop weigerde de motor alle dienst. Pas na een half uur kon de Zweed de wedstrijd hervatten, maar speelt geen rol van betekenis meer. De Audi R8 LMS van Hans Joachim Stuck incasseerde een stop&go van ruim 3 minuten wegens het negeren van gele vlaggen.

manthey_porsche_no_2
Vooral in de beginfase leek de 24U eerder een sprintwedstrijd.

Pech voor Coronel en Koster
Tom Coronel kwam nog niet eens rijden toe. Bij de Porsche 997 van Marco Seefried kwam er een slang los waardoor de bolide vanaf de Döttinger Höhe tot aan de pits zoveel water verloor dat aan verder rijden niet meer gedacht hoefde te worden. De BMW M3 van de combinatie Koster/Ventura/Romanini/Joens komt na een half uur binnen met problemen aan het hydraulische systeem. Het team is ervan overtuigd dat het euvel hersteld kan worden. De reparatie ervan zal meer dan vijf uur in beslag nemen. Waarschijnlijk komt de BMW pas tegen 22.00u weer terug op het circuit. De VW Scirocco GT24 van de combinatie Altfrid Heger/Carlo van Dam/Cong Fu Ceng/Franck Mailleux echter doet het uitstekend. Zij liggen op een 34e plek algemeen, terwijl de Scheid BMW van Duncan Huisman/Jörg Viebahn/Rodney Forbes aan een inhaaljacht bezig is. Inmiddels bezet de M3 GTS op de 17e plek. Bij het ingaan van de avonduren heeft de wedstrijd zich ontwikkeld tussen de Phoenix Racing en ABT Racing Audi R8’s van Basseng/Fässler/Rockenfeller/Stippler en de beide Manthey Racing Porsche 911 GT3 RSR’s. Inmiddels heeft ook de Schubert BMW Z3 van de combinatie Agusto Farfus/Claudia Hürtgen/Stian Sorlie aansluiting bij de koplopers gevonden.

coronel_huismanD
De Porsche van Tom Coronel overleefde de eerste ronde niet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet