BTCC

Div: Sport Kort: Wat gebeurde er in IFM, FIA GT3, GT4, Japanse F3, Euroseries 3000, BTCC en WEC FR

480_retera

Racen, racen, racen. Dat was het credo afgelopen weekeinde. Hier een round-up van de races over de aardbol, waarbij de tweede plaats van Dennis Retera in de tweede heat van de International Formula Master een prima resultaat was.

Tekst: Marc Kok

Retera tweede in International Formula Master
Fabio Leimer heeft zaterdag in Pau de eerste International Formula Master race van het nieuwe seizoen gewonnen. Dennis Retera, bekend als A1GP rookie van Team Nederland, werd als 8ste afgevlagd. Kelvin Snoeks viel uit. In de tweede manche mocht Dennis Retera vanwege het reversed-grid systeem vanaf poleposition vertrekken. Hij moest tijdens de race alleen Alessandro Kouzkin voorbij laten gaan en finishte netjes als tweede. Kelvin Snoeks werd in het 18 man tellende veld als 12de geklasseerd.

480__aston_4

FIA GT3
Op de Adria Speedway kwamen de coureurs uit de FIA GT3 in actie. Manuel Rodrigues en Frederic Makowiecki kenden een primeur. Het duo won de allereerste FIA GT3 nachtrace ooit. Met hun Aston Martin kwamen ze minder dan een seconde eerder over de finish dan hun belagers Mixime Martin en Gael Lesoudier. Laatstgenoemde koppel heeft in het tussenklassement nu één punt voorsprong op de Adria-winnaars. Op 20 en 21 juni komen de GT3’s weer in actie. Dan is Oschersleben de racelocatie.

Europese GT4
Tijdens het raceweekend in Adria kwamen ook de GT4’s in actie. De Ginetta G50 van Joe Osborne won de eerste manche. Vooral achter de Britse rijder was er spanning voor plek 2.

480_veltman

Zeven man, onder wie Kevin Veltman, knokten voor deze ereplaats. De door Pierre Mena bereden BMW werd uiteindelijk de runner-up, Veltman was vierde. Er kwamen vijftien bolides in actie. De tweede race was een prooi voor Mena, die slechts drie tienden van een tel voorsprong had op Mauro Casadai in een Porsche (tweede) en Osborne (derde). Laatstgenoemde heeft de kop in het tussenklassement voor zijn Franse rivaal Mena.

480_coloni_116

EuroSeries 3000
Op de Autodromo Do Algarve kwam de EuroSeries 3000 in actie. Fabio Onidi wist daar gisteren te winnen. De Italiaan bleef in de race over ruim een half uur de Brit Will Brat een kleine tel voor. Fabrizio Crestani pakte de derde plaats in het elf auto’s tellende veld. Clivio Piccione, bekend uit de A1GP, pakte de snelste raceronde en de vierde stek.

Geen Eurocup of NEC maar WEC
Bij de WEC Formula Renault in Pau was Albert Costa een klasse apart. De Spanjaard pakte afgelopen weekend twee keer pole, won beide races en leidt nu ook het tussenklassement.

480_btcc_start

BTCC
Het British Touring Car Championship kende op Donington Park zijn derde raceweekend dit seizoen. Het is erg spannend, want in de eerste zes manches kwam er telkens een andere winnaar over de meet. De eerste heat kende met James Thompson wederom een nieuwe overwinnaar in 2009. Thompson had de smaak goed te pakken, want ook de tweede heat op de bekende Britse baan won hij. De derde race van het weekend, die in de regen werd verreden maar waar een aantal rijders gokte om met profielloze voorbanden te starten, werd een prooi voor Robert Collard. Matt Neal is de leider in het tussenklassement. Hij leidt voor Colin Turkington en Fabrizio Giovanardi.

Japanse Formule 3
In de Japanse Formule 3 veroverde Het Tom’s team, de formatie waarmee Carlo van Dam vorig jaar de titel greep, alle podiumplaatsen. In de eerste manche van het weekend op Suzuka won Marcus Ericsson voor zijn stalgenoten Takuto Iguchi en Yuji Kunimoto. In de tweede race waren er dezelfde podiumplanten, maar dan in de volgorde Kunimoto (eerste), Ericsson (tweede) en Iguchi (derde).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet