NASCAR

NASCAR: Mark Martin wint crash derby op Darlington

martin-darlington

De 50-jarige Mark Martin hield afgelopen weekend het hoofd koel op Darlington. Zestien jaar geleden won Martin hier voor het laatst.

Tekst: Willem J. Staat
Foto: NASCAR

Martin hield het hoofd koel
De wedstrijd op Darlington eiste zijn tol. Op het twee jaar oude asfalt moest er maar liefst 17 keer geneutraliseerd worden en vijftien bolides eindigden als schroot. Een nieuw record. De meeste crashes waren terug te voeren op het gladde asfalt. Kyle Busch was één van de vele prominente slachtoffers. De Roush Fenway Fords van Greg Biffle en Carl Edwards toucheerden elkaar. Biffle eindigde nog als negende, maar Edwards moest een penalty incasseren omdat hij vanaf rechts de pits indook. Evenals in 2008 reed Biffle het grootste aantal ronden aan kop (117) maar een touché met de muur van Darlington beëindigden zijn overwinningskansen.

Eigen leven
Dale Earnhardt Jr. zag zijn kansen door een mislukte pitstop gereduceerd worden. Een wiel dat tijdens een stop bij de 10e neutralisatie een eigen leven ging leiden leverde een penalty op en ontnam Jr. alle kansen. Hij eindigde als 27ste. Chevrolet-coureur Clint Bowyer zag door een crash met A.J. Allmendinger een record in rook opgaan. Bowyer finishte in de laatste 83 NASCAR Sprint Cup Races. Als hij in Darlington de finishvlag gezien had, dan had hij het record van ene Herman Beam verbroken. Die zag in de periode 1961-1963 in 83 wedstrijden de eindstreep.

Zwaar
“Darlington is eigenlijk één van de zwaarste circuits waarop we rijden”, verklaarde Tony Stewart die als derde eindigde. Regerend kampioen Jimmie Johnson eindigde als twee maar hij moest na een crash in de trainingen als 42ste starten.

Fantastisch
Winnaar Mark Martin maakte het allemaal niet uit. “Toen ik eenmaal op kop lag was de auto fantastisch.” Martin die voor 2010 bij Hendrick Motorsports getekend heeft, wil niet over een kampioenschap praten. “Ik doe dit gewoon omdat ik er plezier in heb”, was het commentaar na afloop.

Jeremy Mayfield positief bevonden
NASCAR-coureur Jeremy Mayfield werd bij een dopingcontrole positief bevonden en werd met onmiddellijke ingang geschorst. De geschokte Mayfield weet het aan de medicijnen die tegen een allergie op doktersrecept werden voorgeschreven en vecht de beslissing aan. “NASCAR heeft een 0-tolerantie tegenover diegenen die betrapt zijn”, aldus woordvoerder Jim Hunter. Ook twee teamleden van twee verschillende teams werden positief bevonden en direct geschorst.

Uitslag:
1. Mark Martin Chevrolet 367 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 367 ronden
3. Tony Stewart Chevrolet 367 ronden
4. Ryan Newman Chevrolet 367 ronden
5. Jeff Gordon Chevrolet 367 ronden
6. Martin Truex Jr. Chevrolet 367 ronden
7. Brad Keselowski Chevrolet 367 ronden
8. Greg Biffle Ford 367 ronden
9. Joey Logano Toyota 367 ronden
10.Matt Kenseth Ford 367 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet