Porsche Cups

Porsche Supercup: Bleekemolen tweede achter Westbrook in Barcelona

j_bleek_barcelona

Jeroen Bleekemolen heeft dit seizoen voor het eerst niet gewonnen in de Porsche Supercup. Maar met zijn pole-position en een tweede plaats in de race van Barcelona, deed de Aerdenhouter vandaag wederom uitstekende zaken voor het kampioenschap. Patrick Huisman had een enerverende manche en eindigde als vijfde.

Tekst: Marc Kok
Foto: racecam.de

Tijdens de start van de derde seizoensrace staat naast polesitter Jeroen Bleekemolen een sterke opponent. Richard Westbrook is namelijk meervoudig Supercup-kampioen en is dit jaar teruggekeerd in de Porsche-klasse. Jeroen, de titelverdediger, zal dus zeker geen makkie krijgen deze race. Niettemin kan Jeroen de wedstrijd met veel vertrouwen aanvangen. Hij won niet alleen de vorige twee races in Bahrein, hij heeft in Barcelona ook al weer zijn derde opeenvolgende pole van het nog maar jonge seizoen gepakt. De Aerdenhouter is in 2009 dus direct op stoom om zijn kampioenschap met verve te verdedigen.

P9
Patrick Huisman, de tweede Nederlander in de Porsche Supercup en tweede in de tussenstand, kende een teleurstellende kwalificatie op zaterdag. Hij moet zondag als 9de beginnen in de 14 bolides tellende heat.

Start
Als de lichten doven, is René Rast supergoed weg. Hij begon op P3 maar dreigt al direct de kop van De Bleek te pakken. Jeroen moet risco nemen en remt erg laat voor de eerste bocht. Daardoor raakt Jeroen de wagen van Rast heel lichtjes aan de binnenkant, geraakt hij even buiten de baan en verliest hij veel momentum en moet de Nederlander zijn concurrenten Rast en Westbrook voor zich laten.

Westbrook erg rap
Westbrook heeft er zin in, want voordat de eerste van in totaal 14 raceronden zijn afgelegd, heeft hij Rast en daarmee de koppositie te pakken. Bleekemolen lijkt zich hersteld te hebben op plek 3. Matt Halliday is vierde, terwijl Patrick Huisman met een superstart van 9 naar P5 is opgerukt. Er gebeurt veel in de openingsronde, want Al Faisal, Ferrara, Langhorne en Bleekemolens teamgenoot Cunill liggen er rap uit. Gevolg is dat er nog maar tien auto’s over zijn na 1 ronde.

Bleekemolen vecht terug
Terwijl Westbrook snel wegloopt, haakt Bleekemolen aan bij Rast en gaat hem in de tweede ronde voorbij. Rast lijkt de snelheid kwijt, want hij valt snel naar achter. Ook Huisman gaat Rast voorbij. Na drie ronden komt Rast zelfs de pit in voor een ongeplande stop. Dat betekent dat hij een toppositie kan vergeten. Rosina, Faulkner, Williams en Siedler vervolmaken de topacht.

Gat geslagen
In de vierde ronde zet Westbrook met 1.52,9 de snelste raceronde neer. De Brit heeft een aardig gat geslagen met Jeroen Bleekemolen, die op zijn beurt geen gehijg van nummer drie Matt Halliday in zijn nek heeft. René Rast komt na zijn pitstop nog wel terug op de baan, maar met een compleet geruïneerde wegligging en een grote achterstand heeft het weinig zin. Hij krijgt niet veel later ook de vlag dat hij zijn te zwaar beschadigde wagen binnen moet brengen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet