Formule 2

GP2: Grosjean wint eerste race Barcelona, Van der Garde zevende

Romain Grosjean lijkt dit seizoen de te kloppen man in de GP2 Series, de Fransman trainde probleemloos naar poleposition en wist de race overtuigend op zijn naam te schrijven. Giedo van der Garde startte als achttiende, maar wist zich knap op te werken naar een zevende plek.

Tekst: Marco Antheunisse

Giedo van der Garde had in de kwalificatie veel pech. In de beginfase reed hij in de top vijf, maar toen hij in de tweede sessie in zijn snelle ronde zat stuurde Ricci onverwacht in toen Van der Garde passeerde. De twee raakten elkaar fors en daarmee was de kwalificatie voor beide over, met slechts een achttiende plek als pover resultaat.

“Ricci bood naderhand wel zijn verontschuldiging aan, maar wat heb ik daaraan?”, zei een duidelijk teleurgestelde Giedo na de kwalificatie.

In de race ging het gelukkig een stuk beter, al in de eerste ronde wist Van der Garde zeven man te passeren en kwam hij als elfde door. Bij de pitstops ging het echter niet zoals gepland en daardoor viel hij terug naar een dertiende plek.
Na de pitstops moest de Nederlander de strijd aangaan met onder andere de verse wereldkampioen GP2 Asia Series Kobayashi, een strijd die Van der Garde glansrijk won.

Ook in de rest van het veld vonden fraaie gevechten plaats, echter niet aan de kop van het veld waar Grosjean eenvoudig regeerde. Vitaly Petrov had ook niet veel moeite met zijn achtervolgers d’Ambrosio en Filippi, maar daarachter werd wel om de rest van de punten gestreden.

Het veld schoof weer in elkaar toen de safetycar in de baan kwam na een flinke crash tussen Di Grassi en Parente. De auto van Parente landde bovenop die van Di Grassi en het duurde even voor dat de rotzooi was opgeruimd. Van der Garde reed ondertussen al op een zevende plek, ook zijn eindpositie op de finish.

Giedo van der Garde start de sprintrace morgen dus vanaf plaats twee, naast Kobayashi. RTL GP besteedt van 12.45 tot 13.00 uur aandacht aan de GP2 races.

Uitslag race 1 GP2 Barcelona
zaterdag 9 mei 2009

1 Romain Grosjean, Addax, 1:02:22.709
2 Vitaly Petrov, Addax, op 2.459
3 Jerome d`Ambrosio, DAMS, op 6.349
4 Luca Filippi, Super Nova Int, op 8.346
5 Pastor Maldonado, ART GP, op 8.741
6 Edoardo Mortara, Arden Int, op 12.529
7 Giedo van der Garde, iSport Int, op 12.748
8 Kamui Kobayashi, DAMS, op 14.063
9 Nico Hulkenberg, ART GP, op 14.260
10 Javier Villa, Super Nova Int, op 15.200

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet