Belcar

Belgian GT: Eerste zege voor R8 GT3

De Phoenix Racing Audi R8 LM heeft met de combinatie J.f. Hemrouelle de eerste wedstrijd op Spa-Francorchamps gewonnen. Doordat de leidende KRK Dodge Viper van Jeffrey van Hooydonk een 10 seconden penalty opliep kreeg de Phoenix Racing Audi R8 LM eigenlijk de zege een beetje cadeau.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat
audi_spa
Eerste GT3 zege voor de Audi R8 van Phoenix Racing

Eerste zege voor Audi R8 GT3
Voor Audi betekent de zege op Spa de allereerste GT3 zege van de R8. Nadat Van Hooydonk zijn 10 seconden straf ondergaan had begon hij aan een furieuze inhaaljacht, waardoor Longin/Verbist in de slotfase van de wedstrijd hun tweede plek moesten prijsgeven. Aanvankelijk domineerden de KRK Dodge Vipers van Koen en Kris Wauters, maar na de reguliere pitstops verloren zij het contact met de kop. Van Hooydonk liep een 10 seconden penalty op omdat hij te vroeg vanuit de pitlane vertrokken was. Een prachtige prestatie leverde de JD KS Motorsport Lamborghini met Rob en Arjan van der Zwaan. Vooral in de beginfase leverden zij een felle strijd met de First Motorsport Porsche van Verbist/Longin. Uiteindelijk eindigden zij als vierde.

Ron Marchal en Wim Lumbeeck eindigden met de tweede JD KS Motorsport Lamborghini als 8e in de Belgian categorie. De winnaars van de eerste wedstrijd op Zolder Duncan Huisman/Pertti Kuismanen eindigden als zesde.

De wedstrijd op Spa telde slechts 12 inschrijvingen maar omdat het Brits GT Kampioenschap eveneens was uitgenodigd bestond het startveld uit 26 deelnemers. Zoals bekend maakt het Belgian GT gebruik van Michelin. Het Britis GT maakt echter gebruik van Avons. Het verschil tussen beiden bedraagt ongeveer 2 seconden. Het Britse GT-klassement werd gewonnen door de Mosler van Martin Short/Gregory Fisken, na een prachtig duel met de Ascari KZR van David Jones en Godfrey Jones.

brits_gt_spa
Veel strijd bij de Britten.

Uitslag
1.Hemrouelle/Verbergt Audi R8 GT 3 24 ronden. 1.01.23.376. gem 264.291 km/u
2.Koen Wauters/Jeffrey van Hooydonk Dodge Viper + 04.546
3.Lingin/Verbist Porsche 911 GT3 Cup S + 17.522 seconden
4.Arjan en Rob van der Zwaan Lamborghini Gallardo +53.792 seconden
5,Raf Vanthoor/Koen Wauters Dodge Viper +1.01.758
6. Duncan Huisman/Perti Kuismanen Ford GT3 +1.17.118
7. Jarma Vnahanen/Niko Nurminen Porsche 997 GT3 Cup +2.30.718
8. Ron Marchal/Wim Lumbeeck Lamborghini Gallardo + 2.35.256.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet