A1GP

A1GP: Ierland kampioen met dubbelzege, Nederland sluit seizoen af met tweede plaats

carroll_podium

Team Ierland is de A1 GP-kampioen van 2009 geworden. Adam Carroll verzilverde zowel in de sprint- als in de hoofdrace de poleposition en won beide races. Zwitserland en Portugal konden ook nog kampioen worden, maar zij konden vandaag niet in de buurt komen van Ierland. Jeroen Bleekemolen kwam na een slechte start in de sprintrace niet verder dan de zesde stek, maar in de hoofdrace stelde hij orde op zaken door als tweede te eindigen. Een waardig afscheid van een seizoen met een flinke opwaartse lijn, resulterend in de vierde plaats in de eindranking.


Tekst: Daan Jeuken

Start vanuit een kuil
Jeroen Bleekemolen heeft een heel moeilijke start van de sprintrace, mede veroorzaakt door zijn startpositie; de derde plaats staat namelijk in een kuil. Bleekemolen verliest drie plaatsen en valt terug tot p6, achter Amerika, Portugal en India. Aan kop pakt Mexico de leiding van Ierland.

Titelduel
In de strijd om de titel zijn nog drie teams verwikkeld. Zwitserland is nog koploper, maar heeft de slechtste positie. Na een klein foutje wordt Jani gepasseerd door John Martin en rijdt hij rond op de negende plaats. Portugal had een goede start en rijdt vierde, Adam Carroll jaagt namens Ierland op de Mexicaanse leider Salvador Duran.

Pitstops
Met nog dertien ronden te gaan mogen de eersten hun pitstop maken. Leiders Mexico en Ierland gaan tegelijk en bij Mexico gaat het niet goed. Dit kost Duran de kop, want Ierland neemt de leiding over. De een ronde eerder gestopte Narain Karthikeyan profiteert ook nog en hij pakt de tweede plaats achter Ierland en dus voor Mexico. Weer een ronde later komt ook Amerika voor Mexico de pits in, dat dus een dure stop heeft gehad. India is dus de grote winnaar, maar ook Ierland zal verheugd zijn met Karhtikeyan, want terwijl Carroll een plaats heeft gewonnen heeft Albuquerque er een verloren. Bleekemolen heeft een vlekkeloze stop en blijft zesde.

Foutje kost plaatsje of race
Koplopers Ierland en India slaan al snel een gat, maar daarachter vormt zich een groepje met Amerika, Mexico en Portugal. Wanneer Hildebrand een foutje maakt schiet Duran hem voorbij, titelpretendent Albuquerque weet er niet van te profiteren.

Ook de Libanees Daniel Morad maakt een foutje, hij verremt zich in de eerste bocht en schiet linksaf de grindbak in. Grote pechvogel is Nieuw-Zeelander Earl Bamber die er vlak achter zit, geen kant op kan en zonder Morad te raken zichzelf ook vast rijdt in het grind.

Aan kop blijft de stand ongewijzigd; Ierland pakt met een mooie voorsprong van zeven seconden de overwinning, India en Mexico mogen mee naar het podium. Portugal mag nog hopen op het kampioenschap, maar eindigt vijfde achter USA. Neel Jani doet nog slechtere zaken, hij eindigt achtste, achter Nederland en Australië. De strijd om het kampioenschap geeft de Zwitser al bijna op “we richten ons nu op de tweede plaats.”

Uitslag sprintrace Brands Hatch
1. Ierland, 18 ronden
2. India, op 7.230
3. Mexico, op 12.340
4. USA, op 12.689
5. Portugal, op 13.018
6. Nederland, op 13.783
7. Australië, op 15.208
8. Zwitserland, op 22.220
9. Frankrijk, op 22.945
Italië, op 27.062

11. Duitsland, op 31.947
12. Indonesië, op 33.159
13. Groot-Brittannië, op 33.541
14. China, op 34.963
15. Zuid-Afrika, op 40.488
16. Maleisië, op 41.528
17. Libanon, op 5 Laps
18. Nieuw-Zeeland, op 5 Laps
19. Monaco, op 10 Laps
 
Brazilië, niet gestart
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet