WTCC

WTCC: Rob Huff bezorgt nieuwe Chevrolet Cruze eerste zege

480_podium_r1_8369

Rob Huff was de laatste rijder die tijdens de finale vorig jaar in Macau een race won met de Chevrolet Lacetti. Nu was de Brit ook de eerste die een overwinning behaalde met de nieuwe Chevrolet Cruze: op het stratencircuit in het Marokkaanse Marrakesj zegevierde de Brit voor het SEAT-trio met Gabriele Tarquini, Jordi Gené en Yvan Muller. Voor Huff was het de vijfde WTCC-zege in zijn loopbaan. Voor Chevrolet, waar sportdirecteur Eric Nève voor het eerst dit seizoen live bij een race aanwezig was, was het een fraai succes: de eerste zege met de nieuwe Cruze al in de vijfde race met de auto.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4

480_start_r1_7814

Bij de start behield Rob Huff de leiding en hij boog voor Tarquini de eerste bocht in, ondanks dat de Italiaan eigenlijk beter weg kwam. In het middenveld ging het mis: Rydell werd na contact met Jörg Müller in de muur geduwd. Müller kon geen kant uit, nadat voor hem de beide Chevrolets van Larini en Menu elkaar hadden geraakt. Huff leidde voor Tarquini, Muller, Gené, Monteiro, Larini en Menu.

480_start_race1_2235

Vanwege de crash van Rydell kwam de safety-car in actie, want de SEAT van de Zweed moest met een takel worden verwijderd. Coronel was op dat moment 14e, Jaap van Lagen 19e. Opmerkelijk: lokale held Bennani reed met zijn Exagon-SEAT op een keurige tiende plaats en leidde daarmee bij de privateers, nadat Engstler door de chaos in het middenveld teruggevallen was naar de twaalfde positie.

480_crash_seat_r1_4287

De race werd in de derde ronde weer vrijgegeven. Na die ronde leidde Huff met een voorsprong van 0,851 seconden op Tarquini. In de vijfde ronde verloor Franz Engstler de controle over zijn auto en raakte met de linker kant van zijn BMW de muur, waarbij hij de linker buitenspiegel verloor. Het volgende slachtoffer was Alex Zanardi, die in de vierde ronde uitviel. Ook Kristian Poulsen viel uit: hij kreeg bij het aanremmen van de chicane een harde tik van privateer-concurrent Stefano D’Aste en knalde in de muur.

Drive-through voor Jaap van Lagen
Jaap van Lagen kreeg een drive-through-penalty opgelegd, waartdoor hij terugviel van de 18e naar de 22e plaats. Halverwege de race leidde Huff met een voorsprong van 0,799 seconden op Tarquini, daarachter was de volgorde met Muller, Gené, Monteiro, Larini, Menu, Müller en Bennani ongewijzigd. Tom Coronel was 13e, maar reed zienderogen het gat naar de BMW van Augusto Farfus dicht. In de tiende ronde zette Coronel zijn auto naast de BMW van Farfus, maar de Braziliaan hield het gas erop en verdedigde zijn positie. Coronel hield de druk erop, een halve ronde later ging het mis: de Gooise coureur reed te hard over de kerbs, verloor de controle en raakte hard de muur. Daarmee was de race voor hem ten einde.

Ook bij de SEAT-fabrieksrijders was er een spannende strijd gaande tussen Muller, Gené en Monteiro op de plaatsen drie tot en met vijf. In de elfde ronde passeerde de Spanjaard de Fransman en nam zo de derde plaats over. In de voorlaatste ronde strandde Sjapovalov, die bij het uitkomen van de chicane teveel overstuur had en achterwaarts de bandenstapel raakte.

Aan de kop van het veld reed Rob Huff de overwinning naar huis, gevolgd door Tarquini, Gené, Muller, Monteiro, Larini, Menu, Müller, Bennani en Priaulx. Bennani won daarmee, tot groot enthousiasme van het lokale publiek, het klassement voor privérijders. Dat was tevens een fraai succes voor het Exagon-team van Cathy Muller, dat de eerste beide evenementen van dit seizoen wegens budgetproblemen nog verstek had moeten laten gaan, maar nu weer met succes terug is. Tom Coronel kwam met een zwaar beschadigde SEAT nog over de eindstreep, maar of de SUNRED-monteurs erin slagen om de auto voor de tweede wedstrijd nog raceklaar te krijgen, is zeer de vraag.

wtcc_marra_huff_race_autographs
Alsof Rob Huff bij de handtekeningsessie voor de race al een voorgevoel had...

Uitslag:
1. Rob Huff, GBr, Chevrolet Cruze, 12r. in 24.04,240
2. Gabriele Tarquini, Ita, SEAT Leon TDI, op 1,729
3. Jordi Gené, Spa, SEAT Leon TDI,
4. Yvan Muller, Fra, SEAT Leon TDI, op 5,583
5. Tiago Monteiro, Por, SEAT Leon TDI, op7,004
6. Nicola Larini, Ita, Chevrolet Cruze, op 7,410
7. Alain Menu, Zwi, Chevrolet Cruze, op 8,577
8. Jörg Müller, Dui, BMW 320si, op
9. Mehdi Bennani, Mar, SEAT Leon, op
20. Jaap van Lagen, Ned, LADA 110, op 55,021
21. Tom Coronel, Ned, SEAT Leon, op 1.01.896

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet