NASCAR

NASCAR: Bijzondere zege Kyle Busch in Richmond

JGR-coureur Kyle Busch scoorde tijdens de avondwedstrijd in Richmond een bijzondere overwinning. Met nog ruim 48 ronden te gaan passeerde hij de overbekende No 24 HMS Chevrolet van Jeff Gordon en op dat moment werd Busch 25 jaar oud!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA

start_richmond
Start van de avondwedstrijd in Richmond.

Kyle Busch wint op zijn verjaardag in Richmond
Het mag natuurlijk een bijzonder scenario genoemd worden om op het moment dat je 25 wordt je tegenstander met het nummer 24 passeert en dan ook nog eens de wedstrijd op je naam schrijft. In NASCAR wisten niet veel rijders een wedstrijd op hun verjaardag te winnen. Alleen oud kampioen Cale Yarborough flikte dit kunstje in 1977 en 1983.

Aanvankelijk zette Kyle’s teamgenoot Denny Hamlin de toon met zijn JGR-Toyota Camry. Hamlin leek met de tweede JGR-Toyota de beste papieren te hebben.Van de 400 ronden tellende wedstrijd lag hij er maar liefst 148 op kop. Maar bij een routinestop in de 275e ronde viel er een wielmoer van de auto. Hamlin viel naar de achtste plek terug en eindigde uiteindelijk als veertiende. Voor de zoveelste keer zat er op het thuiscircuit van Hamlin geen overwinning in.

De wedstrijd op Richmond telde een record van maar liefst 16 neutralisaties. Verscheidene auto’s kenden remproblemen waaronder die van regerend kampioen Jimmie Johnson, die in de 191e ronde spinde en voor een neutralisatie zorgde. Vervolgens nam Johnson bij de herstart een verkeerde plaats in en kreeg een “drive-through” aan zijn broek. Hij eindigde dan ook als 36e.

Een gok van crew-chief Steve Addington pakte voor Kyle Busch goed uit. Addington besloot met nog 92 ronden te gaan de Toyota Camry van vier nieuwe banden te voorzien. Daarna volgden nog drie neutralisaties waardoor het brandstofgebruik geen issue meer was voor Busch. Kyle Busch: “Hij maakte de juiste beslissing om vier banden te wisselen.. Wij konden deze wedstrijd winnen omdat wij ons op dat moment in de juiste positie bevonden. De auto was niet bepaald fantastisch, maar hij deed het goed op het moment dat hij het goed moest doen. Daardoor konden we iets afstand nemen van Tony Stewart en Jeff Burton. Ik wist dat ze eraan zaten te komen.”


pitstop_richmond_busch
Laatste perfecte stop voor Kyle Busch in Richmond.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet