A1GP

A1GP: Ierland op poleposition voor de titel, Nederland derde

carroll
Team Ierland heeft zichzelf een ideale uitgangspositie verschaft om de A1 GP-titel te behalen. Adam Carroll reed voor zowel de sprintrace als hoofdrace naar de poleposition. In de laatste sessie leek titelconcurrent Neel Jani nog een coupe te plegen door zijn auto in het grind te zetten en een gele vlag voor Ierland te veroorzaken. Het had er echter alle schijn van dat Carroll voor Jani op de baan zat, waardoor zijn pole gewoon legitiem is. Jeroen Bleekemolen kon Ierland net niet bijhouden, maar start beide races morgen als derde.

Tekst: Daan Jeuken

Wachten duurt lang
Omdat het circuit van Brands Hatch zo kort is, hebben de heren coureurs alle geduld om de baan op te gaan. Met nog vier minuten te gaan is Aaron Lim de eerste die de baan op gaat. Het gevaar van twintig rijders die binnen een paar minuutjes op een kort circuit een rondje willen rijden is dat mensen elkaar in de weg komen te zitten. Jeroen Bleekemolen onder andere waagt het her echter op en de Nederland heeft ook geen last van verkeer. Met een tijd van 1:12.355 pakt hij de voorlopige pole met zes tiende voorsprong.

Andere teams lijken wel last van verkeer te hebben gehad, want in de tweede sessie besluiten een aantal rijders om toch maar wat eerder de baan op te gaan. Enkele rijders gebruiken ook gelijk hun powerboost voor een goede uitgangspositie voor de sprintrace. Zo komt Indonesië dicht bij de tijd van Nederland en duikt Amerika er zelfs onder.

Powerboostloos naar pole
In de laatste minuut gaat het wederom echt los en er zijn veel rijders die hun powerboost verbruiken. Adam Carroll kan het echter gewoon zonder, want hij pakt powerboostloos de pole voor de sprintrace. De tweede tijd gaat naar de prima gepowerbooste Salvador Duran. Team Nederland spaart het extra vermogen ook voor de hoofdrace, maar Bleekemolen rijdt zich nog wel knap naar de derde tijd. Ierlands titelconcurrenten Zwitserland en Portugal komen wat snelheid te kort en starten morgen respectievelijk als achtste en vijfde.

Startopstelling sprintrace Brands Hatch
1. Ierland, 1:11.615
2. Mexico, op 0.038
3. Nederland, op 0.377
4. USA, op 0.379
5. Portugal, op 0.425
6. Nieuw-Zeeland, op 0.493
7. India, op 0.494
8. Zwitserland, op 0.597
9. Indonesië, op 1.043
10. Australië, op 1.130
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet