Formule 1

Formule 1: Renault on top down under in Australië

Niet Michael Schumacher, maar Giancarlo Fisichella heeft de eerste Grand Prix van het seizoen gewonnen. Op het circuit Albert Park in het Australische Melbourne leidde de Italiaan van start tot finish met zijn Renault. Zijn teamgenoot Fernando Alonso vergrootte de feestvreugde door als derde onder de finishvlag door te rijden, achter Rubens Barrichello (Ferrari). Christijan Albers moest helaas opgeven met versnellingsbakproblemen.

Tekst: Roy van der Laan


De weergoden gooiden het startveld volledig door elkaar (zie elders op AUTOSPORT.NL). Giancarlo Fisichella profiteerde en stelde de pole position veilig. Toen de rode lichten doofden pakte de Renault-coureur meteen de leiding, een positie die hij niet meer afstond.
Fisichella reed een foutloze race en stond geen moment onder druk. Petje af voor de snelle Italiaan.
Niet iedere coureur op de voorste startrijen profiteerde van zijn startpositie. Jarno Trulli (Toyota, als tweede gestart) reed de hele race als een vaatdoek en werd uiteindelijk negende. Jacques Villeneuve, als vierde vertrokken met zijn Sauber, heeft ook wel eens betere races gereden. De voormalig wereldkampioen kwam als dertiende over de finish.
Mark Webber, die tot vreugde van zijn landgenoten de derde startpositie veiligstelde, kon de verwachtingen van de Australiërs niet waarmaken. De Williams-piloot werd uiteindelijk vijfde.

Sterke race

Rubens Barrichello en Fernando Alonso reden vooral tactisch gezien een sterke race. De coureurs, vertrokken vanaf de elfde en dertiende positie, sloegen met name tijdens de pitstops hun slag. De beide coureurs wonnen gedurende de beide stops voor benzine telkens enkele plaatsen en stelden zo hun podiumplaatsen veilig.
Ook David Coulthard was goed bezig. De Schot, bedankt voor de eer bij McLaren, had vleugels in zijn Red Bull. Bij de start schoof hij op van de vijfde naar de derde plek, na de eerste serie pistops lag hij zelfs tweede. Het zou toch niet….? Helaas voor het debuterende team betekende de tweede serie pitstops een nekslagje. David viel terug naar de uiteindelijke vierde plaats. Weliswaar een erg mooi resultaat voor het kersverse Red Bull team, maar er had meer ingezeten.
Christian Klien vergrootte de feestvreugde bij Red Bull door als zevende over de finish te stuiven en dus ook in de punten te eindigen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet