IndyCar

IRL: Fout in pitstraat kost Robert Doornbos goede positie tijdens oval-debuut

doornbos_kansas_1

Met een prachtige tweede startpositie was Robert Doornbos op de Kanas Speedway uitstekend aan zijn oval-debuut begonnen. Maar een fout tijdens de eerste pitstop deed de Nederlandse coureur zondag tijdens de race terugvallen van de eerste naar de 19de plaats. Dat kostte Doornbos dermate veel terrein, dat hij op de finish niet verder kwam dan plek 12. Regerend kampioen Scott Dixon won de 300 mijl lange wedstrijd voor Helio Castroneves en Tony Kanaan.

Tekst: Marc Kok

Robert Doornbos (op de bovenste foto onderin de baan) had tijdens de kwalificatie de vierde tijd laten noteren. Maar omdat Dario Franchitti (tweede) en Helio Castroneves (derde) tijdens hun sessie beneden de witte lijn waren gekomen, moesten zij achteraan starten in het 22 bolides tellende IndyCar-veld. Daardoor schoof Doornbos voor zijn oval-debuut op naar startpositie twee en mocht hij zij aan zij met ploegmaat Graham Rahal vanaf de eerst rij vertrekken.

Dixon als een speer van start
Vanaf het allereerste moment van de 200 ronden tellende race liet Scott Dixon zien dat hij voor de zege wilde gaan. De regerend kampioen, die tijdens de eerste twee seizoensraces op St. Petersburg en Long Beach niet vooruit te branden was, ging direct in de aanval. Al in de openingsronde schoot hij vanaf P4 voorbij aan Doornbos en pakte de titelverdediger (die in Kansas als de nummer 17 van het klassement van start ging) positie 2. In rondje acht had Dixon ook al de jeugdige Rahal te pakken en leidde de ervaren rijder het pak.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet