NASCAR

NASCAR: Sensationeel dramatische finish op Talladega (met spectaculaire beelden!)

edwards-sprint-finish
Carl Edwards sprint na zijn gigantische salto richting finish.

De scriptschrijvers van de film Talladega Nights zouden er jaloers op geweest zijn, maar zij waren zelfs niet in staat om de finish van de Aaron’s 499 op de Talladega Superspeedway te bedenken. Racewinnaar Brad Keselowski boekte zijn eerste overwinning nadat hij Edwards “naar voren geduwd” had. Het daaropvolgende contact ontaardde in een sensationeel dramatisch einde van de race

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Salto Mortale in het zicht van de finish
De touché van Keselowski resulteerde in een enorme salto mortale van Edwards. Zijn auto ging op zijn kop de licht in, raakte de vanghekken en landde vervolgens in de goede rijrichting op de baan. Edwards sprintte vervolgens te voet over de finish en werd nog als 24e geklasseerd. Omdat je op Daytona en Talladega niet beneden de gele lijn mag passeren deed rookie Keselowski het enige juiste. Hij bleef op zijn lijn. “Ik bied mijn excuses aan Carl aan, maar ik ga niet beneden de gele lijn rijden omdat de reglementen je in deze situatie dwingen. Het spijt mij voor degenen die gewond geraakt zijn, maar dit zijn nu eenmaal de regels.”Ook Carl Edwards nam het Keselowski niet kwalijk. “Hij heeft het enige juiste gedaan. Gaat hij beneden de gele lijn rijden dan verliest hij, dus wat kun je van hem verwachten? Je rijdt mensen van de baan of verliest en dat wil eigenlijk niemand van ons. NASCAR laat ons hier net zo lang rijden totdat er doden vallen en dan wordt er pas actie ondernomen. Ik ben blij dat ik niet in de tribunes beland ben. Ik geloof niet dat ik daarmee had kunnen leven.” Zeven fans liepen lichte verwondingen op door de escapades van de koplopers. In 1988 maaide Bobby Allison een deel van de vanghekken neer op Talladega.

talladega-1
Dit soort crashes zijn inherent aan Talladega.

Ruim 142.000 fans waren getuige van een race vol actie en entertainment die maar liefst negen neutralisaties kende maar de geschiedenis inging als één van de spectaculairste uit de geschiedenis van NASCAR. Polesitter Montoya nam al vroeg de leiding maar een crash in de zevende ronde tussen A,J. Allmendinger en Sam Hornish Jr. zorgde voor de eerste neutralisatie waarbij liefst 13 auto;s betrokken waren. Montoya eindigde uiteindelijk als 20e in dezelfde ronde als de leiders. De posities tussen Montoya, Hamlin en Earnhardt wisselden vele malen, In ieder geval sneller dan de Tv-commentatoren konden bijbenen. De Australiër Marcos Ambrose eindigde achter Ryan Newman als vierde en was bijzonder sceptisch over hetgeen zich op Talladega afspeelde. “Wij kunnen het allemaal rechtvaardigen zoals wij het willen zien, maar dit is pure krankzinnigheid op vier wielen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet