Porsche Cups

Porsche Supercup: Seizoensstart met Nederlandse dubbelzege in Bahrein

supercup_bahrein1_bleekemolen
Titelverdediger Jeroen Bleekemolen won de eerste Supercup-race van 2009

“If it ain’t Dutch, it ain’t much”, luidde ooit de strijdkreet van de fans rondom Patrick Huisman in de Porsche Supercup. Datzelfde motto gold tijdens de start van het Supercup-seizoen 2009 in Bahrein, want op het circuit van Manama zorgden titelverdediger Jeroen Bleekemolen en viervoudig kampioen Patrick Huisman voor een Nederlandse dubbelzege! Bleekemolen, die voor het team van de Oostenrijkse routinier Franz Konrad uitkomt, kwam 9,7 seconden voor Huisman over de eindstreep. Laatstgenoemde coureur kwam pas vorige week rond met het team SPS Performance, maar heeft duidelijk niet onder de extreem korte voorberereidingstijd geleden. En ook de derde plaats had een Nederlands tintje, want de Nieuwzeelandse coureur Matt Halliday rijdt voor het Federsand-Jetstream Motorsport-team uit Nijmegen, dat wordt geleid door Marcel Kesseler en Renato Albers.


Tekst: René de Boer
Foto's: Bildagentur Kräling/Porsche AG


Jeroen Bleekemolen was al in de kwalificatietraining de snelste en profiteerde goed van zijn optimale uitgangspositie. De Aerdenhoutse coureur pakte direct bij de start de leiding en had na de eerste ronde al een voorsprong van ruim een seconde op zijn naaste achtervolger René Rast. Huisman was op dat moment derde. Rast zag de eindstreep niet: een technisch defect betekende voor hem na acht van de twaalf ronden het voortijdige einde van de race. Zo erfde Patrick Huisman de tweede plaats, gevolgd door Halliday en de beide Walter Lechner Racing School-rijders Damien Faulkner en Stefan Rosina. Oud-kampioen Richard Westbrook, die ook voor het Federsand-Jetstream-team uitkomt, ging na contact met zijn teamgenoot Halliday in de eerste ronde in de rondte en viel terug tot de staart van het veld. De Brit kwam uiteindelijk als tiende over de streep.

supercup_bahrein1_huisman
Zelfs zonder voorbereiding eindigde Patrick Huisman als tweede

Jeroen Bleekemolen was uiteraard dolblij met zijn eerste Supercup-zege van het seizoen: “Dat was een perfecte race. Natuurlijk had ik een beetje geluk dat René Rast uitviel. Hij kwam vanaf de vierde ronde een beetje dichterbij, maar opeens was hij weg. Het kan heel lastig worden als je hier in de hitte onder druk komt te staan. Dat was nu gelukkig bij mij niet het geval. Ik verheug me al op de tweede race.” Patrick Huisman verklaarde: “Ik ben heel tevreden met dit resultaat. Natuurlijk profiteerde ik ervan, dat Westbrook in de eerste ronde in de rondte getikt werd, maar ik heb zelf ook een prima en bekeken race gereden. Ik ben vooral ook blij voor het team, want we hadden voor dit weekeinde nog geen kilometer gereden…”

Gevolgen economische crisis merkbaar
Overigens zijn de gevolgen van de economische crisis in de Porsche Supercup wel heel goed merkbaar, want het startveld was met 14 deelnemers het kleinste sinds mensenheugenis in de Porsche-merkenraceklasse. En daarbij was met Abdulaziz Al Faisal, vorige week nog met een Mini actief in de VLN op de Nordschleife, nog een gastrijder ook... Kijken we naar de uitvallers (Jiri Janak, Patrick Huismans teamgenoot Richard Williams, Norbert Siedler en de al genoemde René Rast), dan kwamen er maar tien auto's aan de eindstreep. We hopen dat dat voor de Europese races nog wat beter wordt, maar hebben er eerlijk gezegd een hard hoofd in...

Uitslag:
1. Jeroen Bleekemolen, Ned, 12 ronden in 25.32,259 (gem. 152,006 km/u)
2. Patrick Huisman, Ned, op 9,709
3. Matt Halliday, NZl, op 11,272
4. Damien Faulkner, Ier, op 12,600
5. Stefan Rosina, Slk, op 13,536

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet