VLN

Div: Prominente inschrijvers 24h Nürburgring, veel belangstelling Nederlanders

24h_nbr_manthey_preview
Wint de Manthey-Porsche dit jaar voor de vierde keer op rij?

De organiserende ADAC Nordrhein heeft de voorlopige inschrijverslijst gepubliceerd voor de 37e editie van het “ADAC Zurich 24-Stunden-Rennen Nürburgring”, dat van 21 tot en met 24 mei wordt gehouden op de combinatie van het Grand-Prix-circuit en de Nordschleife. De organisatoren verwachten zo’n 180 deelnemende teams en dat is weliswaar wat minder dan in voorgaande jaren, maar in tijden van recessie niettemin een respectabel aantal. Bovendien is de top dankzij de nodige wijzigingen in het reglement breder dan ooit. Naast een hele reeks Porsches zijn er ondermeer fabrieksdeelnames van Audi, Aston Martin, BMW, Lexus en Volkswagen. Daarnaast blijkt de 24-uursrace ook bij Nederlandse deelnemers steeds populairder te worden.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar, PRWat de organisatie niet meer wil, is een totale dominantie van Porsches, zoals dat in de afgelopen jaren het geval was. Daarom is een speciale commissie in het leven geroepen, met onder anderen oud-coureur Klaus Ludwig en ex-Toyota-F1-motorenman Norbert Kreyer, die voor de onderlinge technische gelijkwaardigheid van de deelnemende auto’s moet zorgen. Dat zorgde voor luid gekrakeel, want niemand is natuurlijk blij met restricties, zeker niet in het Porsche-kamp. Peter Zakowski, die met zijn Zakspeed-team met een nieuwe Dodge Viper wilde deelnemen, trok zijn inschrijving terug.

Toch nog een hele reeks Porsches
Natuurlijk staat er nog een hele reeks Porsches aan de start, aangevoerd door het winnende team van de afgelopen jaren, het Manthey-kwartet van Timo Bernhard, Marc Lieb, Romain Dumas en Marcel Tiemann. Zij rijden met een 911 GT3 RSR, maar het zou best wel eens kunnen dat vanwege de gewijzigde reglementen de eer dit jaar naar een Cup-Porsche gaat, bijvoorbeeld de Manthey-auto van Emmanuel Collard, Wolf Henzler en Richard Lietz. Afgelopen zaterdag zorgde de VLN-race voor een historisch feit: voor het eerst won een Cup-Porsche volgens GT3-reglement het van de auto’s als de 911 RSR, die volgens het “24h-Specials-reglement” zijn opgebouwd. Dat belooft een spannende strijd. Naast de al genoemde Manthey-combinaties behoren ook de H&R-Porsche met Uwe en Jürgen Alzen, Christian Menzel en Dominik Schwager, de Frikadelli-Porsche met Sabine Schmitz, Klaus Abbelen, dr. Edgar Althoff en Kenneth Heyer, de Mamerow-Porsche met Christian Mamerow en Lance David Arnold en de Land-Porsches, nog zonder rijdersbezetting, tot de kanshebbers voor een goede klassering.

24h_nbr_audi_preview
Artist's impression van de Audi R8 LMS

Vier DTM-kampioenen aan de start met Audi
Audi is al jarenlang sponsor van het evenement en heeft dit jaar ook een officiële inschrijving met maar liefst vier R8’s. Voor het Team Abt Sportsline komen Christian Abt, Jean-Francois Hemroulle, Pierre Kaffer en Lucas Luhr in actie met het startnummer 97. Hans-Joachim Stuck, Frank Biela en Emanuele Pirro rijden voor Phoenix Racing onder nummer 98. De tweede Phoenix-Audi met nummer 99 wordt bestuurd door Marc Basseng, Marcel Fässler, Mike Rockenfeller en Frank Stippler, de Audi met nummer 100 van het Team Abt Sportsline is voor Timo Scheider, Marco Werner en Mattias Ekström. Bij elkaar dus vier DTM-kampioenen (Stuck, Biela, Scheider en Ekström) in een indrukwekkende bezetting.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet